Skånsk vattenkraft hotad

Uppdaterad
Publicerad

Flera ägare till gamla vattenkraftverk i Skåne kan tvingas lägga ner verksamheten. Skärpta miljökrav gör att deras tillstånd inte gäller längre.

Länsstyrelsen skärper sin tillsyn av vattenverk och först ut är fem ägare i Kävlingeån och Kägleån som nu måste söka nya tillstånd eller sluta utvinna el.

Det finns ett hundratal mindre vattenkraftverk i Skåne. Flera ligger i Skånes mest värdfulla vatten men bara hälften av dem har giltiga tillstånd, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

För att få godkänt måste det bland annat finnas fria vandringsvägar för fisken, något som flera av de aktuella kraftverken saknar.

– Dödligheten ökar markant om fisken blir fördröjd vi anläggningarna eller måste passera genom turbinerna, säger Johan Wagnström, fiskeridirektör på Länsstyrelsen Skåne.

De ägare som nu uppmanats att miljöanpassa sina kraftverk har tre år på sig att söka nya tillstånd.

Bakom länsstyrelsens skärpning ligger ett antal vägledande domar från Mark- och miljööverdomstolen samt ett uppdrag från regeringen att öka tillsynen av vattenkraftverk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer