I Skåne har nästan 40 procent av de företag som fått statligt stöd krävts på återbetalning av Tillväxtverket. Foto: Janerik Henriksson/TT

Skånska företag måste betala tillbaka över 350 miljoner kronor

Publicerad

Fyra av tio skånska företag måste betala tillbaka efter att ha fått  för mycket pengar i statligt permitteringsstöd.  

Totalt har Tillväxtverket begärt tillbaka över 350 miljoner kronor från 2 714 skånska företag. Dessutom har myndigheten polisanmält 42 skånska företag för bedrägeri.

Flera tusentals skånska företag har fått statligt stöd från Tillväxtverket för korttidspermitteringar. Summorna varierar från allt mellan några tiotusen till flera miljoner kronor.  

Men den senaste tiden har Tillväxtverket börja kräva tillbaka pengar från företag som fått för mycket pengar eller lämnat oriktiga uppgifter.

– Den absolut vanligaste orsaken är att företagen justerat sina stödnivåer. De flesta företag vill och gör rätt för sig, säger Niklas Kjellberg, presschef på Tillväxtverket. 

Över 2 700 företag fått återkrav

I Skåne har nästan 40 procent av de företag som fått statligt stöd krävts på återbetalning. Totalt har Tillväxtverket begärt tillbaka över 350 miljoner kronor från 2 714 skånska företag.   

Niklas Kjellberg berättar att 42 skånska företag har polisanmälts.

– Vi gör fördjupade kontroller på vissa företag och när det framkommer uppgifter som visar att de uppsåtligen försökt få ett stöd de inte har rätt till så gör vi en polisanmälan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer