Stefan Lundmark, rådgivare vid Hushållningssällskapet, har aldrig sett något liknande. Foto: Susanne Nord/SVT

Skånska päror och betor har drunknat i regnmassorna

Uppdaterad
Publicerad

Senhöstens och vinterns ihållande regn har satt många skånska åkrar under vatten och skapat stora problem för potatis- och betodlarna. Enligt Hushållningssällskapet som hjälper lantbrukare kommer vattenskadorna att orsaka problem även för nästa års skörd.

Många åkrar i Skåne står under vatten och Stefan Lundmark som för Hushållningssällskapet jobbat som rådgivare för lantbrukare i 30 år, har aldrig sett något liknande.

– Nej det har jag inte gjort, inte på långa vägar, säger han.

Göran Nilsson som odlar potatis i stor skala i Vinslöv i norra Skåne förväntade sig att regnandet skulle upphöra på senhösten då det var dags att skörda.

Göran Nilsson i Vinslöv Foto: Susanne Nord/SVT

– Men det bara fortsatte, det var väldigt blött. Jag har har nog inte varit med en sådan här höst, det har varit jätteblött alltså. 

Maskiner körde fast

Regnet gjorde det svårt att få upp knölarna ur den våta jorden, särskilt när hans skördemaskiner körde fast i den våta myllan. Vi står kring de djupa spåren som de stora traktordäcken skapat.

– Här sjunker maskinerna, det bär inte att köra fram så här så låter man det vara, det blir ingen skörd här.

På dom jordar där det varit möjligt att skörda har de tunga maskinerna packat ihop jorden vilket kan innebära svårigheter för framtiden.

– Sönderkörda fält och vatten ovanpå, det är sådana skador som kommer vara kvar till nästa år och möjligen ännu längre fram på de värsta ställena, säger Stefan Lundmark.

Hoppas på kylig vinter

Men Göran Nilsson hoppas på att en ihållande kyla ska rädda situationen när isen kan bryta sönder kvarvarande potatis och luckra upp jorden.

– När det fryser så fryser det sönder marken och packningskador. En tjäle som går 2030 centimeter ner bryter upp jorden.

Positivt med det myckna regnet är att grundvattnet som under lång tid legat alldeles för lågt nu börjat återhämta sig.

– Vi var oroliga i våras men detta har nu ordnat upp sig och blivit normalt, säger Stefan Lundmark.

Regnet förstörde höstskörden för många skånska odlare. Foto: Susanne Nord/SVT
Foto: Susanne Nord/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.