Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Hans Larsson/SVT.

Stulen silverskål hamnade på polska Ebay – återlämnas till kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

En älskad klenod är återbördad till Skarhults kyrka i Eslöv. Silverskålen, smidd av Wiwen Nilsson, som försvann vid ett inbrott 2015 har nu lämnats tillbaka till kyrkan av polisen.

– Lite då och då dyker det upp fall som man känner lite extra för, säger Mart Nyman, polisutredare på Noa.

I fjol dök skålen oväntat upp på polska Ebay och i helgen kom den till slut hem igen till kyrkan, Skarhultsborna och en extrainsatt musikgudstjänst.

Skålen från Lunds legendariske silversmed Wiwen Nilsson skänktes 1974 till kyrkan av Brita Anderson, då som nu kyrkvärd i Skarhult, och användes i många år för att ta upp kollekt bland församlingsmedlemmarna.

Utgångspriset: 3 000 dollar

Vid inbrottet för sju år sedan bröt någon upp kassaskåpet där dyrgripen förvarades och sedan dess har skålen varit spårlöst försvunnen.

Vändpunkten kom ifjol, då en privatperson kontaktade pastorsexpeditionen i Eslöv med tips om att en silverskål med inskriptionen ”Skarhults kyrka” låg ute till försäljning på polska Ebay.

Skärmdump från annonsen på Ebay. Foto: Svenska Kyrkan Eslöv.

Utgångsbudet på skålen var satt till 3 000 dollar, som då motsvarande cirka 26 000 svenska kronor.

– Jag blev både förvånad och väldigt glad, säger kyrkoherde Patrik Johansson.

Extrainsatt gudstjänst

Av oklar anledning polisanmäldes aldrig kyrkoinbrottet 2015. Därför vidtog ett komplicerat arbete för att bevisa att skålen hörde hemma i kyrkan – och för att kräva tillbaka den via polsk polis och åklagare.

Den processen fick sitt lyckliga slut i söndags, när polisen Mart Nyman på Noa, Nationella operativa avdelningen, reste ner från Stockholm för att personligen överlämna skålen i samband med en musikgudstjänst i kyrkan.

– Det är jättekul när någonting går hela vägen. Det gör det inte varje dag i polistillvaron, säger Mart Nyman.

Skålen kommer hädanefter att få en ny, säker förvaring på annan plats än i Skarhults kyrka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.