Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För skejtare var Love Park i Philadelphia helig mark. 2015 revs parken men Malmö kommun bygger nu upp en del av Love Park i centrala Malmö. Foto: SVT

Skejtvärldens heliga stenar flyttar från Philadelphia till Malmö

Uppdaterad
Publicerad

För skejtare var Love Park i Philadelphia helig mark men när den revs passade Malmö stad på att köpa 20 ton sten, kanter och soptunnor från platsen. Grejerna skeppades över Atlanten och nu byggs en exakt kopia av en del av Love Park i centrala Malmö.

– Love Park i Philadephia är en av skatevärldens absolut mest heliga platser och det var en plats som alla ville åka till. Möjligheten att få den upplevelsen togs ifrån skatevärlden när den revs 2015. Då kontaktade jag Philadephia om att bevara det här kulturarvet, säger Gustav Svanborg Edén, skejtsamordnare i Malmö.

En exakt kopia

90 kvadratmeter sten, en stor original-lampa, granitkanter och soptunnor har skeppats över från Love Park i Philadephia till Malmö.

– Man kan tycka det är galet men det vi ser bakom oss är en replika av originalmaterial från Love Park gjort på centimetern, exakt enligt originalritningarna från Philadelphia, säger Gustav Svanborg Edén.

Ska liva upp otrygg plats

Efter sju år i ett kommunalt lager byggs parken nu upp bredvid Johanneskyrkan vid Triangeln i centrala Malmö. En plats som har upplevts som mörk och otrygg.

– Här vill vi introducera skateboard-åkning som en aktivitet och befolka platsen. Vi firar det kulturbidrag som Philadaphias skejtare gav skateboardvärlden, säger Gustav Svanborg Edén.

Love Park Malmö invigs den 30 maj.

Se bilder från den populära skateparken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.