Lundaforskarna skrev en artikel om klimathotet. En tid senare kunde de se att en klimatskeptisk tankesmedja ändrat slutsatserna. Foto: TT

Skeptiker förvrängde lundaforskning om klimathotet

Uppdaterad
Publicerad

Forskare på Lunds universitet drog slutsatsen att det inte finns fog för påståenden om att klimatforskningen är ensidig. Nu har amerikanska klimatskeptiker skrivit om deras artikel och förvrängt slutsatserna så att de blir raka motsatsen.

Kritik har länge framförts mot forskningsrapporter som kommer fram till att det är vi människor som orsakar klimatförändringarna. Den har bland annat gått  på att forskarna bara lyfter fram det som talar för den teorin och låter bli att ta fram det som talar emot den.

En forskargrupp i Lund undersökte metoderna bakom 1154 olika klimatstudier för att se om det fanns skevheter av det slaget.

– Vi kan visa att det inte finns några sådana skevheter. Man publicerar alla typer av resultat, och därför kan man lita på det vetenskapliga material som är publicerat inom det här fältet, säger Johan Hollander, biolog vid Lunds universitet.

Kommit fram till motsatsen

Forskarna skrev en artikel om sina resultat i den amerikanska tidskriften Climatic Change. Men en tid senare kunde de till sin stora förvåning se att den kända klimatskeptiska tankesmedjan Cato Institute i USA har skrivit om den och ändrat slutsatserna. Man har publicerat utdrag från Lundaforskarnas artikel och varvat dem med egna kommentarer.

TV: Se hela inslaget på SVT Play

– De har förvrängt vår text och fått den att säga det rakt motsatta. Och medan vår rubrik lyder ”inga skevheter i klimatforskningen” så är deras ”skevheter i klimatforskningen”, säger Johan Hollander.

”Rör sig bara om ett blogginlägg”

Cato Institute försvarar sig i ett mail till SVT Nyheter med att det bara rör sig om ett blogginlägg, och att det därför inte ställs samma krav som på en vetenskaplig artikel.

Johan Hollander tänker inte bemöta deras förfarande.

– Jag har väldigt svårt att se hur man ska kunna bemöta det. Den person som skrev det här, och lade ut det på deras hemsida, såg jag på ett videoklipp från Wall Street TV. Så de har en helt annan plattform att arbeta från. Jag tror inte att jag har någon chans mot dem, säger Johan Hollander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.