För drygt ett år sedan brann det i Katarina Brunnströms skog utanför Hästveda – nu är hon orolig att liknande ska hända igen. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Skogsägare om risken för nya bränder: ”Känner en klump i magen”

Publicerad

Efter att delar av hennes skog brann ner förra året i Hästvedabranden är oron för liknande händelser stor i år.

– Frågan är inte om utan när det kommer hända igen, säger skogsägaren Katarina Brunnström.

Det var i slutet av april 2019 som Hästvedabranden ägde rum. Brandområdet omfattade totalt 160 hektar, varav 30 hektar var Katarina Brunnströms skog. Branden var den mest omfattande i Hässleholms kommuns historia.

I dag är de brända träden nedhuggna. Här och var har Katarina Brunnström satt nya trädplantor.

Hur mycket pengar förlorade du på detta?

– Om man skulle köpa ny skog i den här arealen i detta området så får du ju betala omkring 3,5 miljoner kronor. Nu har jag marken kvar – och alltså ett markvärde – och så ska jag få en summa från försäkringsbolaget. Summerar vi det så förlorade jag omkring en, en och en halv miljon på detta, säger hon.

Anlägger våtmarker

För att minska risken för att en lika omfattande brand inträffar igen i Katarina Brunnströms skog har hon vidtagit åtgärder.

– Man får tänka en vända till – hur man planterar och vilken sorts skog. Jag håller på med flera våtmarksprojekt just nu tillsammans med Vattenriket och länsstyrelsen där vi ska göra våtmarker i skogen för att då binda mer vattenvolym – och det gagnar resten av skogen, säger Katarina Brunnström.

Familjen har också skaffat ny brandutrustning hemma som kan användas till småbränder i skog och mark.

– Om det blir en liten gräsbrand till exempel så kan vi lätt ta den. Den står färdig för att kunna tas på studs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.