• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: TT

Skolanställd fick minderårig pojke att skicka nakenbilder

Uppdaterad
Publicerad

En skolanställd i Skåne har skickat en nakenbild på sig själv till en minderårig pojke och samtidigt förmått den pojken att skicka nakenbilder tillbaka. 29-åringen har nu fått ett strafföreläggande för sexuellt ofredande och utnyttjade barn för sexuell posering.

Brotten begicks under ett par månader 2016 då mannen var 26 år gammal. Enligt strafföreläggandet ska mannen har skickat en bild på sitt könsorgan till pojken. Mannen ska också ha förmått pojken att skicka bilder av sexuell natur. Det dröjde sedan flera år innan brotten uppdagades.

– Det är uppgifter som framkommit i en helt annan förundersökning som gjort att de här brotten upptäckts, säger kammaråklagare Ulf Hansson.

Kommunen ovetande

I den kommun där mannen är anställd på en skola kommer uppgifterna som en överraskning.

– Det här känner jag inte till. Jag behöver informera mig mer, säger skolchefen i kommunen.

Riskerar avsked

Kommunens HR-chef menar att brotten i sig är tillräckliga allvarliga för avsked. Hen berättar att kommunen alltid begär utdrag ur brottsregistret inför anställningar. Vikarier måste lämna in utdrag en gång om året.

– Det känns inte bra alls att personer som jobbar hos oss har begått sådana brott, säger HR-chefen.

Mannen ska betala sammanlagt 2000 kronor i dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.