Jan Björklund (FP) går till hård attack mot Staffanstorps nya skolvision. Foto: SCANPIX

Skolministern sågar Staffanstorp

Publicerad

Staffanstorps nya skolvision har redan upprört lärare och oppositionspolitiker. Nu ansluter sig även skolminister Jan Björklund till kritikerkören.

Till tidningen Skolvärlden säger han ”Det är ett av de mest sanslösa dokument jag har läst om skolan” och ”Sånt här flum måste vi rensa ut ur våra skoldokument”

”Framtidens skola och framtidens miljöer för lärande” kallas dokumentet, som utarbetats av barn- och utbildningsnämndens ordförande Nino Vidovic (M) och skoltjänstemännen i Staffanstorp.

Här är några utdrag ur skolvisionen:

”En skola som är framtiden har inte klasser, lektioner, stadier, elever eller lärare. Den har i stället en oerhört komplex miljö där människor pusslar med sig själva, sina avsikter och sina resurser för att komma ut ur dagen rikare än de kom in.”

För att göra skollokalerna mer ekonomiskt effektiva föreslås följande:

Den andra metoden är naturligtvis att utnyttja lokalerna effektivare. Det innebär med säkerhet att de utnyttjas under en större del av dygnet men kanske framförallt att de utnyttjas av andra aktörer än just skolan själv. Den enklaste vägen framåt är att se till att skolan är en attraktiv miljö för åtminstone elevernas föräldrar när de, i sin vardag, söker en alternativ arbetsplats.”

Skolminister Jan Björklund (FP) säger till Skolvärlden att dokumentet nedvärderar skolan, kunskap och läraryrket.

Under rubriken ”Framtidens skola och framtidens miljöer för lärande” i barn- och utbildningsnämndens protokoll, finns hela det omtalade dokumentet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer