Foto: TT/genrebild

Skolverket granskar läxhjälpsbidrag till koranskola i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Skolverket ska granska hur statliga läxhjälpspengar använts på en koranskola i Malmö. Detta efter att nätsajten Doku rapporterat om att bidrag betalats ut till en koranskola, som enligt Doku bland annat länkar till salafistiska predikanter.

Skolverket fördelar sedan 2014 statsbidrag till ideella läxhjälpsföreningar för att organisationerna ska kunna erbjuda elever hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie undervisningstid.

År 2020 fördelades drygt 25 miljoner kronor till olika organisationer. För år 2021 har den totala summan höjts kraftigt och uppgick till 60 miljoner kronor, enligt sajten Doku, som är en partipolitiskt och religiöst obunden stiftelse som bedriver granskande journalistik om våldsbejakande islamistiska miljöer.

Doku har nyligen avslöjat att Skolverket sedan flera år tillbaka ger bidrag till en koranskola för unga barn i Malmö. Enligt Doku länkar koranskolan till salafistiska predikanter som bland annat skrivit hatiska inlägg om homosexuella. Salafism är en bokstavstrogen och fundamentalistisk variant av islam.

Följer de kriterier som finns

Är det lämpligt att ge bidrag till en koranskola i Malmö?

– Jag förstår att man kan ha synpunkter på det men det finns inget som reglerar religiös inriktning bland kriterierna i lagen så länge bidraget går till just läxhjälp hos den aktuella organisationen. Vi måste förhålla oss till den lagstiftning som finns om hur bidrag ska fördelas. Vi kan inte sätta upp andra kriterier, säger Jonas Krantz, avdelningschef på Skolverket, till SVT Nyheter Skåne.

Enligt Skolverket finns det ett antal kriterier som ska vara uppfyllda för att verksamheten ska bli aktuell för statligt bidrag till läxhjälp.

Verksamheten ska till exempel erbjuda läxhjälp i större eller mindre utsträckning, ha varit verksam i minst två år, ge medlemmarna insyn, vara demokratisk samt kunna redovisa sina stadgar, sin årsredovisning och verksamhetsberättelse.

Nästan en halv miljon

Enligt Doku har Skolverket beviljat föreningen drygt 425 000 kronor i bidrag sedan 2019.

I årets ansökan till Skolverket uppgav föreningen att den avser att bedriva läxhjälp för grund- och gymnasieelever i Malmö. Eleverna som föreningen vänder sig till uppges gå i skolor med låga studieresultat vilket gör att de är i behov av extra stöd för att klara av sina läxor.

Gör en utökad granskning

Enligt Jonas Krantz kände Skolverket inte till sajten Dokus uppgifter om att deras läxhjälpspengar går till en salafistisk koranskola i Malmö.

– Nej, vi kände inte till det här innan vi talade med Doku. Men det är klart att vi nu gör en utökad granskning för att se så att allt har gått rätt till, säger Skolverkets avdelningschef Jonas Krantz, och fortsätter:

– Vi ger pengar till läxhjälp och används inte pengarna till det, då kommer vi att kräva tillbaka pengarna.

Föreningen välkomnar granskning

SVT Nyheter Skåne har sökt föreningen som svarade efter två veckor att de välkomnar Skolverkets granskning och samarbetar med myndigheten.

Enligt föreningens ordförande Mohamed Bile finns det inga kopplingar mellan föreningen och salafistiska predikanter och aktiviteter. I ett sms till SVT skriver han:

”Vår förening bildades och drivs med demokratiska värdegrunder därför anser vi Dokus text bara som personliga åsikter mot oss.”

Artikeln uppdaterades med en kommentar från organisationen den 19 juni 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.