Foto: Leo Sellén / TT

Nya regler stoppar erfarna hovslagare

Uppdaterad
Publicerad

I hästtäta Skåne finns flera hundra hovslagare som tidigare kunde ta hand om skador och sjukdomar på hästarnas hovar. Men efter nya regler får bara få ta hand om hovar.

2010 skärpte Jordbruksverket reglerna och kräver nu tilläggsutbildning med kunskapsprov vilket har lett till att bara ett fåtal numera tillåts göra detta. Det här har skapat problem för hästägarna som numera måste ta sig till hästkliniker eller djursjukhus.

Malin Carlsson har under 20 år fått sina 35 hästar omskodda var åttonde vecka av hovslagaren och hans lärlingar. Men efter regelförändringen kan Sten Inge Sjöstedt inte längre ta hand om eventuella sprickor och bölder. Med detta är Malin Carlsson hänvisad till hästkliniker och djursjukhus.

– Det är ett stort problem eftersom det tar tid jämfört med det som var tidigare när detta gjordes på plats av Sten Inge, som har en fantastisk kompetens säger Malin Carlsson till Sydnytt.

40 års arbetslivserfarenhet

I 40 år har Sten Inge Sjöstedt tagit hand om skador och sjukdomar på hästarnas hovar. Och han är inte ensam. Hundratals skånska hovslagare är i samma situation.

– Många är uppgivna och många är kränkta, säger Sten Inge Sjöstedt.

I 13 år jobbade han själv på djursjukhuset i Helsingborg och därefter 10 år på hästkliniken i Jägersro. Och hela tiden har han inte bara bytt deras hästskor men också behandlat bölder och sprickor.

– Vi kan inte bedöma om han är fullärd om han inte visat bevis på detta, säger Peter Henningsson på Jordbruksverket.

Dyrt med vidareutbildning

Jordbruksverket kräver att Sten Inge Sjöstedt ska gå två kurser med kunskapsprov till en sammanlagd kostnad på ca 15000 kronor för att få göra det han gjort i decennier.

– Jag är ganska yrkesstolt och upplever detta kränkande, att tvingas gå på kurs i något som man gjort i hela sitt yrkesliv.

På Jordbruksverket blev man inte glada när Sten Inge Sjöstedt fick rätt till dispens i förvaltningsrätten och myndigheten valde för två dagar sedan att överklaga detta.

– Det handlar inte om individen, vi vill ha ett prejudikat på hur mycket intyg betyder, säger Peter Henningsson.

Sten Inge Sjöstedt säger att han nästan väntat detta från Jordbruksverket som han menar inte har kontakt med verkligheten.

– Det handlar om prestige, det är min upplevelse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.