Varje år dör 6–8 personer i kollisioner med jordbruksmaskiner. Därför vädjar LRF lagom till årets skördesäsong till medtrafikanterna om att visa hänsyn. Foto: TT

Skördetid: LRF vädjar till trafikanterna att visa hänsyn

Publicerad

Varje år dödas 6–8 personer i kollisioner med jordbruksmaskiner. Lagom till skördemånaden vädjar därför Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, till medtrafikanterna om att ta det lugnt. 

– Skåne står för 20 procent av dessa olyckor. Den mest olycksdrabbade kommunen är Kristianstad, säger Maria Hovendahl Svensson, vice ordförande i länsförbundet. 

Det är första gången som LRF går ut med en sådan här vädjan inför skördeperioden, som sträcker sig från augusti till och med september. 

– Transporterna är nödvändiga för att vi ska kunna köpa bröd, öl, flingor och mycket annat i butiken, säger Maria Hovendahl Svensson. 

Gör idiotomkörningar

Lantbrukaren Filip Nilsson på Lyckås gård i Kristianstads kommun har egen erfarenhet av stressiga bilförare. 

– Man blir mörkrädd när man ser dem i traktorns backspegel. De ligger bakom och hetsar, ger fingret och gör idiotomkörningar. 

De flesta olyckorna med jordbruksmaskiner sker på dagtid, och det har Filip Nilsson och hans medarbetare tagit konsekvenserna av. 

– Vi bärgar halm i hela Skåne och ger oss ut tidigt på morgnarna, säger han. 

Tips till medtrafikanter

I fjol skadades 44 svenskar allvarligt i denna typ av olyckor.

Maria Hovendahl Svensson, på LRF Skåne, har några tips till övriga trafikanter:

– Om du hamnar bakom en transport, ta det lugnt. Var försiktig vid eventuella omkörningar, både för din och den andra förarens skull. Kör ut ordentligt i kanten vid möte och tuta inte, det kommer inte att gå fortare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer