Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skorrande r kan bli ett sällsynt ljud i framtiden. Men Jesper Rönndahl, Farah Abadi och SVT:s Nils Holmqvist håller fanan högt. Foto: TT

Forskare: Skorrande skånska R:et hotat

Uppdaterad
Publicerad

Forskaren Greta Horn vid Göteborgs universitet menar att skånska ungdomars dialekt har förändrats och att det typiska skånska r:et tycks vara på tillbakagång.

Greta Horn har i sin avhandling intervjuat skånska ungdomar. Resultatet visar att tungspets-r, alltså ett mer rullande r-ljud som uttalas längre fram i munnen, vinner mark bland ungdomar i Skåne.

– I mitt avhandlingsmaterial är det en fjärdedel av ungdomarna som använder tungspets-r. Det har tidigare förutspåtts av forskare att tungspets-r skulle sprida sig i södra Sverige på det skorrande tungrots-r:ets bekostnad. Det ser ju onekligen ut som om en förändring åt det hållet är på gång, i alla fall bland yngre människor, säger Greta Horn.

Se mer om varför den skånska dialekten ändras enligt forskaren i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.