Foto: SVT/Arkiv

Brandmän i Kristianstad besköts med raketer

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en gång har blåljuspersonal attackerats under arbete. På torsdagskvällen blev brandmän i Kristianstad beskjutna med raketer när de släckte en containerbrand.

Räddningstjänsten fick larmet om branden i bostadsområdet Gamlegården på Näsby vid 20.40-tiden.

Ett 30-tal ungdomar befann sig på platsen, och medan brandmännen arbetade med släckningen kom flera raketer farande mot dem.

– De kom väldigt nära men ingen av mina kolleger träffades. En av raketerna hamnade under brandbilen och exploderade där, berättar brandmästare Patrik Freij.

”Känns inte bra”

Det är inte första gången som brandmän har attackerats i Gamlegården, men tidigare har det rört sig om stenkastning.

– Det här känns förstås inte bra. Man är ju rädd om sin personal och vill att de ska kunna utföra arbetet på ett säkert sätt, säger Patrik Freij.

Kvällens händelse kommer att få konsekvenser i form av ändrade rutiner för räddningstjänsten i Krisitanstad.

Väntar in polisen

– Nu kommer vi att invänta polis en tid. Vi åker inte fram själva om det inte rör sig om brand i bostad, säger Patrik Freij.

Det här var en i raden av raketbeskjutningar mot blåljuspersonal i Skåne den senaste tiden. För en vecka sedan drabbades brandmän vid en skola i Arlöv. Under onsdagskvällen utsattes räddningspersonal i både Landskrona och Helsingborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer