Så här såg det falska examensbeviset ut (till vänster i bild) som kvinnan skickade in till Socialstyrelsen. Bilden till höger är en genrebild. Foto: från förundersökningen och Fredrik Sandberg/TT

Sköterska i Hässleholm hade falskt examensbevis – döms till villkorlig dom

Publicerad

Hon påstod att hon var utbildad sjuksköterska – men examensbeviset från Högskolan Dalarna visade sig vara falskt. Nu döms kvinnan, som jobbat på flera ställen i nordöstra Skåne, till villkorlig dom.

Kvinnan studerade visserligen sjuksköterskeprogrammet vid Högskolan Dalarna under en period – men klarade bara 74 av programmets 180 poäng.

Hon döms för brukande av falsk urkund. Hon ska ha skickat in ett falskt examensbevis till Socialstyrelsen och på så sätt tillskansat sig en legitimation.

Det var när kvinnan jobbade inom hemvården i Hässleholms kommun som oegentligheterna avslöjades.

Efter brister i kvinnans arbete, kontaktade kommunen Socialstyrelsen för att kolla om allt stämde med hennes legitimation. Efter en extra kontroll från Socialstyrelsens sida visade det sig att examensbeviset var förfalskat.

”Borde ha förstått”

Kvinnan har nekat till brott och hävdat att hon fått ”examensbeviset” på posten och att hon trott att hon klarat programmet. Tingsrätten å sin sida menar att kvinnan – vare sig hon själv framställt examensbeviset eller inte – måste förstått att examensbeviset var förfalskat eftersom hon klarat så få poäng på utbildningen.

Hon döms att betala 40 dagsböter à 160 kronor.

Hur kunde Socialstyrelsen utfärda legitimationen?

Att Socialstyrelsen utfärdade legitimationen förklarar Anna Vieru, enhetschef på Socialstyrelsen, med att man vid tidpunkten genomförde manuella kontroller av examensbevis.

Det skedde ett misstag i hanteringen, skriver Anna Vieru till SVT.

Numera sker kontrollen av examensbevis per automatik mellan myndigheternas system.

Kvinnan knyts inte till dödsfall

Tidigare har det funnits misstankar om att kvinnan kan ha orsakat ett antal äldre personers död. Michell Grönlund, kommunikatör på omsorgsförvaltningen i Hässleholms kommun, säger att så inte varit fallet.

– Vi gjorde en rejäl djupdykning och kunde inte hitta något som kunde knyta henne till något dödsfall, säger Michell Grönlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.