Skotthål i en av rutorna till moskén. Foto: Mikael Nilsson

Skottlossning mot moské i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Personer som var i en av Malmös moskéer runt midnatt på nyårsaftonen hörde smällar som de uppfattade som skott. Under nyårsdagen hittades skotthål i en fönsterruta.

Händelsen ägde rum vid Mahmoodmoskén på Hästskogatan som ligger i utkanten av Malmö.

– Det fanns folk i lokalen när skottlossningen inträffade, men ingen kom till skada, säger Anna Göransson, presstalesperson vid Skånepolisen.

Gjorde fynd

När polisen kom dit på nyårsdagens morgon gjordes en del iakttagelser som tyder på att det skett skottlossning.

– Tekniker har under dagen gjort fynd på platsen som kan knytas till att det varit en skottlossning på platsen, säger Anna Göransson.

Församlingen hade samlats till bön i Mahmoodmoskén  under nyårsafton och några var kvar i lokalerna vid midnatt.

– De hörde något som lät som skott, men de var inte säkra. Det kunde ha varit fyrverkerier, säger Kareem Lone, talesperson för moskén.

– Men i samband med morgonbönen upptäckte vi en skada på fönsterrutan. Då ringde vi polisen, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Ingen hotbild

– Händelsen rubriceras som försök till mord och hatbrott, samt grovt vapenbrott och skadegörelse, äger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson på onsdagen.

– Men enligt företrädarna för moskén har det inte riktats några hot mot dem, fortsätter Ewa-Gun Westford.

Området runt Mahmoodmoskén har sökts av med vapenhund, men ännu finns inga spår som leder fram till någon misstänkt person.

– Moskén har övervakningskameror och vi ska få ta del av det materialet för att se om någon misstänkt syns på bilderna, säger Ewa-Gun Westford.

Foto: Mikael Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.