Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den invasiva arten robinia sprider sig i Skåne. Trafikverket befarar att växten kommer att skymma sikten och utgöra en trafikfara längs E22 om de inte får stopp på utbredningen. Foto: Tomas Olsson/SVT

Skräckväxten robinia sprider sig i Skåne – trivs längs vägkanter

Publicerad

I delar av östra Europa har trädet tagit över skogar och betesmarker. Nu sprider sig den invasiva robinian i Skåne.

– Den trivs väldigt bra längs vägkanter. Så kan vi inte ha det. Bilisterna måste ha fri sikt, säger Johan Rydlöv, på Trafikverket.

Hör honom berätta mer om hur växten sprider sig i naturen.

Trädet som ursprungligen kommer från Nordamerika har funnits i svenska parker och trädgårdar under lång tid, men det är först nu som den börjat sprida sig på allvar.

– Det har med klimatet att göra. Varma vintrar gynnar växten, säger Johan Rydlöv, sakkunnig i landskapsfrågor vid Trafikverket.

Svår att bekämpa

Robinian finns bland annat längs E22 utanför Bromölla och i naturreservatet Fjälkinge backe utanför Kristianstad. Växten är väldigt svår att bli av med.

– Vi ska testa olika metoder. Om man hugger ner träden och buskarna så sprider de sig med nya skott och blir bara fler och fler, säger Johan Rydlöv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.