Malmöpolisen har beslagtagit 515 målvaktsbilar i år Foto: SVT

Skriven på 4000 bilar – skulder på åtta miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Genom att använda bilmålvakt smiter fordonets verklige ägare från skatter och avgifter och staten går miste om stora intäkter. Bara i år har över 500 målvaktsbilar tagits i beslag i Malmö.

Under midsommarhelgen tog Malmöpolisen 23 målvaktsbilar i beslag. Ett par dagar senare ytterligare 8. Sammanlagt hittills i år har polisen upptäckt 515 målvaktsbilar i Malmö.

– Ett exempel är en man som är skriven i Malmö. Han har 4000 bilar och en skuld på över 8 miljoner kronor. Och det finns fler som är i samma kaliber, säger Henrik Mårtensson yttre befäl vid Malmöpolisen, till SVT Nyheter Skåne.

Polisen tog 23 målvaktsbilar på en helg Foto: SVT

Smiter från skatter och avgifter

Begreppet bilmålvakt används enligt Transportstyrelsen om personer som av någon anledning går med på att registreras som ägare till ett fordon i stället för fordonets verklige ägare.

Genom att använda en bilmålvakt smiter fordonets verklige ägare från fordonsrelaterade skatter och avgifter eftersom bilmålvakten istället blir betalningsskyldig. En person som i sin tur sällan kan betala. Därmed går staten miste om stora intäkter, inte minst parkeringsavgifter.

Polisen kan inte säga hur många bilmålvakter det finns i Skåne men Henrik Mårtensson uppskattar att det åtminstone är fler än tio.

– Vi ser de här fordonen när de står uppställda på vändzoner, gångbanor, cykelvägar, räddningsvägar, lite varstans och det är ganska vanligt förekommande i Malmö. Det är inte svårt att upptäcka dem. Har vi bara tid så kan vi upptäcka ganska många under ett pass, säger Henrik Mårtensson.

Efterlyser lagändring

Var gör ni av bilarna som ni tagit i beslag?

–  Gatukontorets fordonsflyttare flyttar dem till en särskild uppställningsplats som kommunen tillhandahåller. Sen står de där tills någon hämtar ut bilarna. Och det är väldigt sällan någon hämtar ut bilarna, för ägarnas skulder överstiger ofta bilens värde, så de går till skroten istället.

För att kunna beslagta en misstänkt målvaktsbil måste den stå felparkerad på kommunal eller statlig mark samt vara skuldbelagd med över 5000 kronor.

Ett nära samarbete mellan polis och Malmö stad har effektiviserat arbetet och det är förklaringen till att fler bilar kunnat stoppas den senaste tiden. Men arbetet skulle kunna bli ännu bättre med en lagändring, anser Henrik Mårtensson, yttre befäl.

– Jag skulle vilja utöka det här och kunna stoppa bilarna redan när de är ute och kör i trafiken. Då tror jag vi hade kommit till rätta med det här ganska snabbt. Många gånger är de här bilarna avställda, oförsäkrade, trafikfarliga. Hade vi haft möjlighet att stoppa dem redan ute på gatorna, hade vi fått bukt med det här problemet direkt.

Skulder för 1,9 miljarder

Enligt Kronofogden var det sammanlagda skuldbeloppet för de fordonsrelaterade skulderna i Sverige nästan 1,9 miljarder kronor i början av 2016.

Det går inte att säga exakt hur många bilmålvakter det finns i landet, bland annat på grund av att det inte finns en entydig definition på vad en bilmålvakt är och hur omfattande fordonsinnehavet måste vara.

I oktober 2016 gick Transportstyrelsen igenom vägtrafikregistret för att få en ungefärlig uppskattning av företeelsen. De räknade då endast privatpersoner som inte yrkesmässigt säljer och köper fordon samt personer som är registrerade ägare till fler än 100 personbilar eller lastbilar. Resultatet visade att det fanns 151 personer i vägtrafikregistret som uppfyllde dessa kriterier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.