Unga Funkisar vill att kommunerna satsar mer på att göra badplatser rullstolsvänliga. Anna Pettersson sitter med i styrelsen, här med sin ledsagare. Foto: Henrik Nordell

Så handikappanpassade är de skånska baden

Publicerad

En ny kartläggning visar att landets kommuner är dåliga på att göra badplatser tillgängliga för funktionshindrade. Skillnaderna är stora mellan kommunerna i Skåne. I Skurup saknas till exempel helt rullstolsvänliga badplatser.

En ny kartläggning från omsorgsbolaget Humana visar att det saknas rullstolsanpassade badplatser i var sjätte kommun. När det varken finns en ramp ner till vattnet eller handikapptoaletter blir det svårt för många att ta ett bad under sommaren.

– Det behöver inte vara särskilt dyrt att anpassa i alla fall några badplatser i varje kommun. Alla har rätt att bada, säger Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på Humana.

Malmö och Höganäs i topp

Skillnaderna är stora mellan kommunerna. I Malmö och Höganäs är nästan alla kommunala bad rullstolsvänliga, medan det i Skurup inte finns något rullstolsanpassad bad alls.

– Utmed kusten finns det ingen brygga i dag som är tillgänglighetsanpassad där man kan ta sig ner själv med rullstol. Det finns däremot planer på att anpassa bryggan i Mossbystrand, säger Håkan Svensson, miljö- och samhällsbyggnadschef i Skurup.

Enligt Boverket är det en tolkningsfråga om lagen om tillgänglighet gäller de kommunala friluftsbaden.

Många offentliga miljöer har byggts om sedan lagen ändrades i början av 2000-talet, exempelvis med ramper in till uteserveringar. De flesta badplatserna har däremot inte blivit rullstolsvänliga.

– Att bygga om badplatser vid stränder är inget enkelt avhjälpt hinder. Det krävs en ny brygga som måste anpassas och det kostar mycket pengar, säger Håkan Svensson.

Svårtolkad lag

Det också en tolkningsfråga ifall det handlar om diskriminering när rullstolsburna inte kan få bada utomhus. Kravet på tillgänglighet gäller bara ifall det finns ekonomiska förutsättningar att anpassa badplatserna.

– Troligen omfattas inte friluftsbaden, det är svårbedömt och får avgöras från fall till fall. Lagen är skriven för att pröva på vilket sett varje individ känner sig diskriminerad, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO.

Läget på kommunala badplatser

Följande 17 kommuner i Skåne har svarat på frågan hur många kommunala badplatser som är anpassade för rullstolsburna.

Bjuv: Ansvarar inte för någon badplats.

Båstad: 1-49 procent av badplatserna.

Helsingborg: 50-74 procent av badplatserna.

Höganäs: 75-100 procent av badplatserna.

Hörby: Ingen inventering har gjorts.

Klippan: 50-74 procent av badplatserna.

Kristianstad: 1-49 procent av badplatserna.

Landskrona: 1-49 procent av badplatserna.

Lomma: 1-49 procent av badplatserna.

Lund: Ansvarar inte för någon badplats.

Malmö: 75-100 procent av badplatserna.

Perstorp: Ingen inventering har gjorts.

Sjöbo: 1-49 procent av badplatserna.

Skurup: Ingen av badplatserna.

Ystad: 50-74 procent av badplatserna.

Örkelljunga: Ingen inventering har gjorts.

Östra Göinge: Ingen inventering har gjorts.

Källa: Humanas tillgänglighetsrapport 2019

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.