Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vad händer om alla vi blir sjuka och det inte finns någon? Den frågan kan man ju ställa utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv”, säger skyddsombudet Monica Näslund. Foto: TT/Anna Palmgren

Skyddsombud slår larm – vill stoppa operationer på barn över 7 år i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Övertiden på Barnoperation i Lund skenar. Nu slår skyddsombudet larm och vill att man stänger en operationssal och flyttar alla operationer på barn över sju år så länge bemanningen inte höjs.

Situationen på Barnoperation i Lund har varit problematisk under 1,5 år säger Vårdförbundet.

– Men nu känner vi att det helt enkelt inte är hållbart längre och därför har skyddsombudet slagit larm, säger Jessica Hasselquist som är fackets huvudskyddsombud.

Svårt hitta personal

Precis som på många andra ställen inom vården har det varit svårt att hitta personal när anställda slutat. Nu larmar skyddsombudet, som vänt sig till Arbetsmiljöverket, om att situationen leder till ohälsa hos personalen. Några ur personalen vet inte om de orkar jobba ens fram till sommaren.

– Vad händer om alla vi blir sjuka och det inte finns någon? Den frågan kan man ju ställa utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv, säger Monica Näslund, anestesisjuksköterska och skyddsombud.

Regionen: Stoppar inte operationer

Verksamhetschef Elisabeth Olhager säger att det inte är aktuellt att stoppa operationer, för det finns inte plats på andra ställen. Hon håller däremot med om att situationen måste förändras. Ett led i det är att införa bemanning dygnet runt istället för att ha dagens beredskapsavtal som gör att personal får jobba mer än vanliga arbetsveckor.

– Sen måste vi försöka rekrytera på bästa sätt, få upp lönerna och förbättra arbetstiden, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.