Inte något år sedan mätningarna inleddes 1987 har så många unga män skjutits till döds i Sverige som under förra året. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Skyhögt antal unga män skjutna till döds

Uppdaterad
Publicerad

Pengar, droger och våldsbenägna kriminella ligger bakom vågen av dödskjutningar. Förra året dödades 26 män mellan 15 och 29 år.

Inte något år sedan mätningarna inleddes 1987 har så många unga män dött av skottskador.

Att de kriminella nätverken i utsatta områden både tycks ha blivit fler och vuxit internt har stor betydelse, enligt Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet.

-Den här typen av grupperingar har såklart funnits förut, men de verkar i dag vara både fler och mer benägna att använda skjutvapen, säger han.

Dödsfall på grund av våld minskade länge i Sverige. Men denna utveckling ser nu ut att ha brutits, och från 2012 har antalet i stället ökat, enligt Socialstyrelsen. Främst handlar det om dödsskjutningar bland unga män, och fjolårets siffra är den högsta någonsin sedan mätningarna inleddes 1987.

-Tyvärr har det ackumulerats mycket vapen i de här miljöerna, där man försöker få en karriär genom kriminalitet, och de har också sipprat ner i åldrarna. De som är lite mer springpojkar har också fått tillgång till vapen, säger Sven Granath, kriminolog och analytiker vid polisen i region Stockholm.

Narkotikahandeln är central för gängen eftersom den ofta är den viktigaste inkomstkällan. Ofta sker skjutningarna på ungefär samma platser som narkotikahandeln sker öppet, enligt Manne Gerell.

-Där gatugängen finns, där säljer de knark och där blir de skjutna, så det finns en koppling. Men även andra saker kan ligga i motivbilden, som respekt eller hämnd, säger han.

Fakta: Tydligt trendbrott

Under 2017 dog 26 män i åldern 15–29 år av skottskador, den högsta siffran sedan 1987.

Under perioden 2000 till 2014 orsakade skottskador i snitt knappt sex dödsfall om året i den aktuella gruppen.

De tre senaste åren är antalet betydligt högre – 2015 dog 23 unga män, 2016 dog 19.

Totalt inträffade 37 dödsskjutningar i Sverige 2017.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.