Två män knivskars efter ett bråk i Malmö – nu åtalas två bröder för dådet som enligt åklagaren beror på en släktfejd. Foto: Anders Magnusson

Släktfejd och hedersmotiv bakom knivattack och hot

Uppdaterad
Publicerad

En fejd mellan två släkter ledde till en allvarlig knivskärning i Malmö i höstas. Nu åtalas två bröder för knivskärningen – samtidigt som de riskerar straff för att ha dödshotat en nära kvinnlig släkting för att hon ingått en ny relation efter en skilsmässa.

Det var i september i fjol som två bröder knivskars i både ryggen och i huvudet i Malmö. Två andra bröder, 28 och 40 år gamla, från en annan släkt misstänks för dådet.

Grunden är enligt åklagaren en konflikt mellan släkterna som pågått under en längre tid.

Åklagare: Hedersmotiv bakom dödshot

De misstänkta bröderna misstänks dessutom för att ha dödshotat en nära kvinnlig släkting efter att hon gått in i en relation med en man från släkten som bröderna ligger i fejd med.

Den ena brodern, 40-åringen, ska i somras ha uttryckt dödshot mot den kvinnliga släktingen och samtidigt gjort en gest med handen över halsen. Även kvinnans före detta man ska ha dödshotat paret.

– Jag påstår att hoten har förts fram för att bevara eller återupprätta deras föreställning av heder. Det handlar om skilsmässan och om det är okej för henne att vara i den nya relationen utan att vara gift utifrån deras föreställning av vad som är heder, säger Kajsa Cavellin, kammaråklagare.

Både bröderna och exmannen nekar helt till brott.

– Hela målet i sig har en ingrediens av heder, säger Kajsa Cavallin.

Men den ena mannens försvarare menar att det är helt felaktigt.

– Det är fullständigt felaktigt, det finns inget hot eller något återupprättande av heder. Det hela är ett missförstånd, säger 40-åringens försvarare Bo Petersson.

Dömdes i maj för hot mot kvinnan

Den 28-årige brodern dömdes så sent som i maj förra året för att ha dödshotat kvinnan, då han ska ha skrivit ”ja svär på min heder ja ska döda dig” i sms till henne.

Han dömdes då till dagsböter.

Ny lag sedan 1 juli

Den 1 juli i fjol infördes en ny lag som gör det möjligt med straffskärpningar om brottet har hedersmotiv. Syftet är att påtala allvaret.

– Jag har åberopat hedersmotiv i tidigare mål också, men det här är första gången jag gör det utifrån den nya lagen, säger Kajsa Cavallin.

Hedersmotiv

Enligt polis och åklagares definition är hedersrelaterad brottslighet brott som helt eller delvis begåtts för att bevara eller återupprätta en persons eller familjs, släkts eller annan liknande grupps anseende utifrån en föreställning om heder.

I princip alla brott kan vara hedersrelaterade. Det är motivet som avgör. Exempel på vanligt förekommande brott är misshandel, hot, ofredande, grov fridskränkning, grov kvinnofridskränkning, dataintrång och olika former av sexualbrott. Även mord förekommer.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.