Foto: SVT/Agenda

Släktforskning kan hjälpa svensk polis

Uppdaterad
Publicerad

I USA hittade polisen en misstänkt seriemördare via dna-information på släktforskningssajter. Nu är Kalla-fall-gruppen i region syd intresserade.

Chefen för polisens Kalla fall-grupp i region Syd öpnar för att använda metoden, rapporterar SR P4 Malmöhus.

–Jag har ett antal ärenden i åtanke som skulle kunna vara användbara i den här situationen, säger kriminalkommissarie Bo Lundqvist, som i dagsläget har runt 130 mordfall på sitt bord, till SR.

De senaste åren har 40 000 svenskar registrerat sitt dna på olika släktforskningssajter och genom att skicka in förövarens dna till samma företag hoppas Bo Lundqvist kunna lägga ett pussel via släktbanden.

Metoden diskuteras mellan svenska mordutredare, säger han. En åklagare har hittills gett grönt ljus för att pröva.

Den amerikanska polisen lyckades hitta en 72-årig man som misstänks vara den så kallade Golden State-mördaren via släktforskningssajter. Utredare jämförde gamla spår från gärningsmannen med sajternas dna-profiler, och fick träff på någon släkting till mannen. De nystade sedan i släktbanden och hittade, baserat på ålder och bostadsort, 72-åringen som gäckat polisen sedan mitten av 1970-talet.

 Bo Lundqvist är medveten om att det finns en etisk risk men säger till radio Malmöhus att det ändå kan vara motiverat vid de allra grövsta brotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.