Vårdrelaterade infektioner är den vanligaste skadan som drabbar patienter som är inlagda på sjukhus. Vid en mätning våren 2013 hade närmare 1 800 patienter i slutenvården en sådan infektion.
Landstingens arbete med att minska dem går trögt. De senaste fyra åren har antalet som drabbas av infektionerna legat på oförändrad nivå.
Det visar Socialstyrelsens lägesrapport om patientsäkerhet.
– Det är inte tillfredsställande att vi inte ser några förbättringar. Vi vet att en tredjedel av de vårdrelaterade infektionerna anses vara möjliga att förebygga med goda hygienrutiner, säger Lars-Erik Holm, generaldirektör vid Socialstyrelsen.
Vanligt med infektioner och trycksår
De vanligaste vårdrelaterade infektionerna är urinvägsinfektioner, infektion efter operation, samt lunginflammation.
– Fortfarande lever en fjärdedel av personalen inte upp till de föreskrifter om basal hygien som ju har gällt sedan 2007, säger Anna-Karin Alvén, utredare vid Socialstyrelsen.
Trycksår är en annan vanlig vårdskada som orsakar stort lidande för patienten. Förekomsten av trycksår har varit i stort sett oförändrad sedan mätningarna startade 2011.
Lång vårdtid
De patienter som hade drabbats av skador hade i genomsnitt mer än dubbelt så lång vårdtid som de övriga patienterna.
Enligt SKL:s beräkningar kostar den förlängda vårdtiden på 1,3 miljoner vårddygn årligen 11,5 miljarder kronor.
Vårdskada
Med begreppet skada menas en oönskad bieffekt av en vårdinsats. I definitionen ingår exempelvis även skador där vårdgivaren vet att risken för en oönskad skada är stor, men nyttan av ett ingrepp vägt tyngre.
Totalt hade 15 procent av patienterna som lagts in på sjukhus fått en eller flera skador, enligt en granskning av 10 000 vårdtillfällen gjord första halvåret 2013 i SKL:s regi.
Journaler vid 63 sjukhus granskades.