Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Göinge Slåttersällskap höll slåtterkurs i Eslöv på hembygdsgårdens dag. Foto: Raphaelle Sisask

Slåtterkurs lockade under hembygdsgårdens dag

Uppdaterad
Publicerad

Under hembygdsgårdens dag vill Skånes hembygdsförbund uppmana yngre och äldre att ta del av kulturarvet. På en gård utanför Eslöv hölls en slåtterkurs, dagen till ära.

– Det är viktigt att vi tar tillvara på kunskapen. Annars kommer den försvinna, säger Sven Jensén som är ordförande i Skånes Hembygdsförbund.

Han ser denna typen av aktivitet som ett sätt att engagera fler personer i olika åldrar att ta del av hembygdens historia och tradition.

– Andra visar upp sina gårdar, har folkdans och sådant. Men hembygdsrörelsen är mångfasetterad. Det gäller att visa det, säger han.

Uråldrig teknik fortfarande relevant

För flera är det en spännande och användbar metod att slå gräs med lie.

– Det finns mer moderna manicker idag. Men med lien kommer man åt gräset på små steniga marker. Där är den oslagbar, säger Sven Jensén.

Och för vissa av kursdeltagarna är det viktigt att inte förlita sig alltför mycket på moderniteter.

– Jag bor på landet och tycker det är skönt att slå gräs med lie. Om en maskin går sönder behöver jag ta hjälp av någon annan för lagning. Med lien upplever jag en känsla av makt, säger Olov Källgran som deltog i slåtterkursen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer