Slitet och sunkigt på St Lars

Uppdaterad
Publicerad

LUND | Säkerheten är dålig för psykiskt sjuka patienter på St Lars i Lund. Vid akutlarm kan de få hissarna vara upptagna av mattransporter så personalen tvingas bära patienterna i trappor.

Patienter har kunnat smyga undan och skada sig själva allvarligt, eftersom personalen har svårt att överblicka de gamla lokalerna och korridorerna.

– Själv skulle jag inte vilja ligga inlagd här, säger verksamhetschefen Bodil Gervind.

Nästa vecka väntas regionpolitikerna fatta beslutet om psykiatrins flytt, från St Lars-området till Regionhuset på Baravägen som nu står tomt. Frågan har väckt protester från en del personal, som menar att Regionhuset ligger för långt från sjukhuset. Risken finns också att en redan utsatt grupp stigmatiseras ännu mer när de skiljs från sjukhusområdet och övriga patienter.

Delar rum

2013 kan det bli flytt – men chefen Bodil Gervind skulle helst flytta tidigare än så.

– Allt är slitet och luktar illa. Miljön är varken bra för patienter eller personal. Hur ofta delar du själv dubbelrum med någon du inte känner? säger hon.

– Det mår inte psykiskt sjuka människor bra av, de har ofta svårt att sova och har ångest och vill inte störa sänggrannen. Och dubbelrummen saknar både toalett och dusch.

Incidenter

Patientsäkerhet var inte i fokus när lokalerna byggdes på 60-talet. Persienner med långa snören och duschutrymmen med duschslangar lämpar sig inte för patienter som är självmordsbenägna.

– Vi har fått klippa av snörena. Och vädringsfönstren har vi bommat igen, vi hade en del incidenter tidigare, fortsätter Bodil Gervind.

Trasigt och sunkigt

Värmen kan inte regleras, så vintrarna är svinkalla och somrarna för varma inne på avdelningarna. En del väggar och golv är fuktskadade. Det luktar sunkigt på många ställen och kaklet är trasigt. Toaletter är svåra att hålla rena eftersom de är för slitna.

Dörrarnas ljudisolering fungerar inte heller.

– Det innebär att den som står utanför en dörr kan höra allt som sägs i samtal som absolut inte är avsedda att spridas, säger Bodil Gervind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.