Skurups kommun: Slöjförbud ska förhindra religiös omvändelse

Uppdaterad
Publicerad

Skurups kommun anser att slöjförbud i skolan går i linje med europeisk lagstiftning och Europadomstolens praxis. Efter en tillsyn utreder nu Diskrimineringsombudsmannen, DO, om kommunens beslut om slöjförbud är förenligt med diskrimineringslagen.

I yttrandet till DO skriver kommunen att:bärandet av huvudsjal eller liknande är en sådan kraftfull symbol som har inverkan på andra i skolan. Det vill säga att förbudet mot bärandet är ett skydd för alla i skolan mot indoktrinering och proselytism.”

Skurups kommun vill bland annat skydda sina invånare från så kallad proselytism, alltså omvändande av troende från en religion till en annan.

Kommunen hänvisar till Europakonventionen och artikel 9.2 och Europadomstolen som prövat om muslimsk sjal (hijab) kan förbjudas i offentlig undervisningsverksamhet. Enligt Skurups kommun har Europadomstolen godtagit förbud mot att bära hijab eller liknande, både vad det gäller elever och skolpersonal.

Handläggning pågår

Yttrandet behandlades på Kommunstyrelsens sammanträde den 31 mars och handläggs nu av DO.

– Det som händer nu är att vi går igenom de svar vi har fått in och ser ifall vi behöver ställa kompletterande frågor, säger Christina Jönsson, handläggare på DO.

I yttrandet ställs diskrimineringslagen mot Europakonventionen. Kan man redan nu säga vilken lag som är viktigast?

– Det är något vi kommer att titta närmare på. Vi kommer beakta de lagar som är relevanta men jag kan inte föregripa den bedömningen, säger DO:s handläggare Christina Jönsson, till SVT Nyheter Skåne.

Vill främja jämlikhet

Kommunen fortsätter: ”Vidare finner Skurups kommun det svårt att förena bärandet av huvudsjal eller liknande med jämlikhet mellan könen, tolerans, respekt för andra och icke diskriminering som ska genomsyra det svenska utbildningsväsendet.”

– Vår bedömning är att ett slöjförbud har stöd i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och att det är en lag som är styrande för Sverige. Både skollagen och diskrimineringslagen är underställd Europakonventionen, säger Johan Bolinder (M), kommunalråd i Skurups kommun.

I yttrandet betonas även att slöjförbudet behöver förtydligas och kompletteras när det gäller omfattning och införande samt att kommunen håller på att ta fram en integrationsplan där slöjförbud i skolan är tänkt att ingå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer