Foto: SVT

Slottsägare tyckte att tjänstemän skulle passa som maskätna lik

Publicerad

När slottsägaren till Borgeby slott svarade på ett mail från Lomma kommun skrev han bland annat att kommunens tjänstemän skulle passa bra som maskätna lik.
Nu vidtar kommunen åtgärder för att fortsätta samarbetet. Ingen på kommunen ska träffa slottsägaren ensam.

Bakgrunden till mailet bottnar i en konflikt mellan Lomma Kommun och Max Ferkinghoff som är ägare till Borgeby slott som Sydsvenskan var först att rapportera om.

Konflikten grundar sig bland annat i delade uppfattningar om ett antal överenskommelser mellan kommunen och Max Ferkinghoff – bland annat avtal som rör detaljplaner och VA.

”Skulle passa fint som maskätna lik”

När Jan Sohlmér, kommundirektör i Lomma, fick läsa mailet där han och två av kommunens tjänstemän, Göran Samuelsson och Tommy Samuelsson ”skulle passa fint som maskätna lik”, valde kommunen att göra en polisanmälan.

Det var i ett mail till kommunens konsult, på frågan om hur kommunen skulle kunna utvecklas som besöksdestination, som Max Ferkinghoff skrev:

”Du får tigga hos någon annan. Jag stödjer inte kriminella organisationer så som Lomma kommun. Du skall få ett gratis tips. En giljotin på torget. Tror att Jan Sohlmér, Tommy Samuelsson och Göran Samuelsson mfl. skulle passa fint som maskätna lik”

– Jag har fått många kränkande mail i mina dagar men det här var ytterligare en nivå upp. Det finns en gräns för vad man kan använda för språk, det här var hotfullt och kränkande, säger Jan Sohlmér till SVT Nyheter Skåne.

– Bara för att man inte är överens i vissa ärenden så ger det inte någon rätt att uttrycka sig så, att någon ska avrättas offentligt.

Anmälan lades ner

Kort efter att polisanmälan gjorts valde polisen att lägga ner ärendet.

– De menade att klandervärt beteende, i det här fallet, inte skulle bära till ett åtal. Men det var också en markering från vår sida, att man passerat en gräns, säger Jan Sohlmér.

När SVT Nyheter Skåne når Max Ferkinghoff via telefon säger han att mailet inte var allvarligt menat.

– Det var menat som ett skämt! Detta har fått alldeles för stora proportioner och rusat iväg, säger han.

När Jan Sohlmér får frågan på hur han ser på det, svarar han:

– Jag uppskattar inte den typen av skämt och vi är många som har tagit illa upp.

”Ska inte träffa honom i enrum”

Efter mailet har kommunen vidtagit åtgärder för att kunna fortsätta samarbetet mellan sig och Max Ferkinghoff.

– Samhällsbyggnadsförvaltningen har tagit beslutet att ingen ska träffa vederbörande i enrum, med tanke på att detta väckt obehag,

Hur kommer ni att fortsätta samarbetet framöver?

– Vi kommer att arbeta som vanligt, vi får ju hålla oss för god för att bedriva någon vendetta här, men vi har ju den här nya ordningen efter det här mailet att ingen ska träffa honom ensam, säger Jan Sohlmér.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer