Fokus Bjärred kräver satsningar på andra håll än i centrala Lomma. Maria Anderson, Kristina Thored och Staffan Åkerlund.

Småbarnsföräldrarna som skakade om Lommapolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Några småbarnsföräldrar i Bjärred bestämde sig i januari för att starta ett politiskt parti. Gensvaret blev enormt. Kommunledningen i Lomma är omskakad efter att var fjärde bjärredsbo röstat på Fokus Bjärred.

– Vi blev fantastiskt glada, väldigt ödmjuka och stolta över det förtroendet, säger Fokus Bjärreds partiledare Kristina Thored.

Fokus Bjärreds röster på hemmaplan räckte till att få drygt tio procent i kommunvalet i Lomma.

Lomma

Bakgrunden till framgången är ett utbrett missnöje i Bjärred över uteblivna investeringar och satsningar i byn. Medan skolorna och centrum i Bjärred har förfallit har bybornas skattepengar gått till stora satsningar i grannorten Lomma – nya och renoverade skolor, bibliotek och ett helt nytt centrum.

– Vi kände att den här frustrationen pyrde överallt i byn när vi kom till fotbollsträningen eller skolan, att folk kände sig förbisedda och ignorerade, säger partiledaren Kristina Thored:

– Då tänkte vi att nu är det valår, nu har vi en chans.

Moderaterna backade

Valresultatet blev en enorm framgång för Fokus Bjärred.

För Moderaterna, som tidigare styrt Lomma med egen majoritet, är valresultatet en besvikelse.

– Vi har inte lyckats övertyga bjärredsborna om att vi planerar satsningar i både skolor och i centrum, säger kommunalrådet Robert Wenglén (M).

På måndagen satt han upptagen i budgetmöte där förslag om en ny skola i Bjärred ingår. Den ska invigas veckorna före valet 2022.

”Redan påverkat”

Robert Wenglén säger att det finns förklaringar till varför satsningarna i Bjärred dröjt. Men Kristina Thored menar att det är Fokus Bjärred som fått kommunledningen att agera.

– Vi har redan påverkat och ändrat debatten vilket är ett fantastiskt steg, säger Kristina Thored.

– I våras fanns det inget behov av någon renovering eller ökade anslag till skolan. Men den senaste månaden har vi hört att nu ska det föreslås både det ena och det andra.

Alliansen har fortfarande en klar majoritet i Lomma. Men Kristina Thored menar att de inte inte kan strunta i att lyssna på Fokus Bjärred.

– När vi kommer som helt nya och får 25 procent av bjärredsborna är det politiskt självmord att göra det. Det kommer inte att gå bättre nästa gång om de fortsätter att svika vallöften, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lomma

Mer i ämnet