Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Meteorolog Markus Sjöstedt går igenom Skånes väntade busväder. Foto: SVT

Stormvarning i Skåne: ”Kan bli rekordhöga vattennivåer”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en risk för omfattade översvämningar längs Skånes sydkust under helgen. En gul varning som stiger till en orange varning under fredagen har utfärdats. Vid Skanör kan vattnet stiga 1,5 meter under natten till lördag.

– Vi kan närma oss rekordnivåer. Det innebär att det kan bli översvämningar och erosion längs kuststräckorna, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på SVT.

Anledningen till varningen är hårda vindar som dragit in över Skåne. På fredagsmorgonen har bara en handfull larm om träd över olika vägar kommit in, men vinden ska öka.

Från Sibbarp till Ystad

SMHI pekar ut kuststräckan från Sibbarp till Ystad som riskområden, där vattenståndet kan höjas upp mot 130–160 cm under natten mot lördag. Den orangea varningen, vilket är den näst allvarligaste varningsgraden, gäller från fredag eftermiddag till och med lördag morgon.

SMHI har även gått ut med en gul varning för kuling i haven omkring Skåne.

Öresundsbron skriver på sin hemsida att bron kommer stängas fredag kväll om medelvinden uppgår till 25 m/s, vilket är troligt enligt prognosen.

Stopp i tågtrafiken

Trafikverket kommer stoppa trafiken på flera sträckor i Skåne från och med klockan 15 på fredagseftermiddagen. De berörda sträckorna är Svågertorp–Trelleborg, Svågertorp–Simrishamn, Ramlösa-Eslöv, Karlskrona-Kristianstad och Helsingborg–Teckomatorp.

Vellinge kommun har satt upp ett översvämningsskydd, som ska skydda Skanörs samhälle mot höga vattennivåer. Foto: Vellinge kommun

– Preliminärt gäller det fram till lördag, säger Denny Josefsson, presskommunikatör Trafikverket.

Eventuellt kan det komma att gälla även sträckan Kristianstad–Karlskrona. Beslut väntas under torsdagseftermiddagen.

”Säkra lösa föremål”

Räddningstjänsten uppmanar allmänheten att säkra lösa föremål, som studsmattor och trädgårdsmöbler. 

– Räddningstjänsten kommer att ha extra beredskap. Vi samverkar också med Trafikverket och gatujourerna för att få bort nedfallna träd, säger Mattias Sköld.

När det gäller översvämningsrisken, är den störst i Trelleborgs och Vellinge kommuner. 

– Vi har satt upp översvämningsskydd längs den gamla inseglingsrännan till Skanör, som ett skydd mot höga vattennivåer, säger Ulf Andersson, teknisk chef vid Velllinge kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.