I Danmark registreras nu tusentals nya coronafall varje dag och hundratals ligger inlagda på sjukhus. Foto: Johan Nilsson/TT

Smittan ökar i Danmark – dubbelt så många inlagda jämfört med i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I Danmark registreras nu tusentals nya coronafall varje dag och hundratals ligger inlagda på sjukhus. Coronapassen har införts igen och på sjukhusen larmar de om överbeläggningar.

Det senaste dygnet har 4 199 nya fall av covid-19 bekräftats i landet.

Lisbeth Lintz, ordförande i överläkarföreningen, menar att de ökade sjukhusvistelserna får konsekvenser för hälsovården.

– Vi ser en tid framför oss med fler intagna, och därför måste vi förbereda oss för att ta emot fler sjuka medborgare, säger hon till TV2/Lorry.

Läget är pressat på sjukhusen i Danmark som just nu tar hand om 438 personer som vårdas inom slutenvården och 50 på iva. Att jämföras med Sverige som har dubbelt så stor befolkning men just nu bara har hälften så många inlagda patienter. 240 inom slutenvården och 25 på iva.

Sjuksköterskorna gråter

På Hvidovre hospital utanför Köpenhamn är vården hårt pressad med ständiga överbeläggningar, uppger överläkaren Thomas Benfield för TV2/Lorry.

– Många av de vi har inlagda behöver mycket resurser. Vi har svårt att ge alla vård, säger han.

Han förklarar att många anställda är sjukskrivna.

– Vi har nått en punkt där vi är nära att knäckas och många sjuksköterskor gråter i korridorerna, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer