Smygtitta på nya julkalendern

Uppdaterad
Publicerad

MALMÖ | Visst är julen precis över, men nästa julkalender håller redan på att spelas in. Och det är en efterlängtad klassiker som gör comeback: Mysteriet på Greveholm.

Det gamla slottets interiör har byggts upp i SVT:s gamla TV-hus på Jägersro i Malmö. Det har gått 16 år sedan vi sist fick följa Mysteriet på Greveholm. Nu flyttar en ny familj in på slottet, och syskonen Saga och Benny får lösa ett nytt mysterium.

När Sydnytt besöker studion har storasyster Saga precis träffat ett av spökena som går igen i det gamla slottet.

– Saga är en tuff tjej, hon gillar vampyrer och är inte mörkrädd, berättar 11 åriga Saga Petersson från Lund som spelar Saga i serien.

Saga hade precis börjat spela teater när hon fick provspela för julaklendern. Men precis som sin motspelare Axel Paulander, som spelar lillebror Benny, så har hon tittat mycket på Mysteriet på Greveholm – trots att ingen av dem var födda förra gången det begav sig.

– Det ska bli jättehäftigt att vara med i julkalendern, och särskilt i Greveholm som jag har sett så mycket med mina syskon, säger Axel. Han är 12 år och bor i Helsingborg. Inte han har någon större vana av att spela teater.

Nu får både Saga och Axel plugga på kvällar och helger för att kunna vara med i tv-serien samtidigt som de ska klara skolan.

– Och så gör vi matte i pauserna, säger Saga.

Gamla fans till Mysteriet på Greveholm kommer att känna igen sig. Spökena Staffan och Jean finns som sagt kvar. Manusförfattarna är också samma, och de hoppas att den nya versionen av Greveholm ska passa både nya och gamla tittare.

– Vi vänder oss i första hand till mindre barn, men jag tror även att de gamla fansen kommer att ha glädje av det här, säger en av manusförfattarna Dan Zethraeus.

Hur det slutar? Det får vi vänta ända till den 24 december för att få veta ...

Julia Janson Thorfinn

FAKTA Mysteriet på Greveholm

Mysteriet på Greveholm var SVT:s julkalender 1996 och regisserades då av Dan Zethraeus och Jesper Harrie. En uppföljning och en ny julkalender spelas just nu in i Skåne med sändning december 2012.

Tidigare handling:

Den tokiga familjen Olsson flyttar ut på landet för att fira jul. Av misstag hamnar de i ett slott i stället för det hus de egentligen skulle hyra. Det visar sig att det spökar på slottet, men det skrämmer inte de yngre barnen, Lillan och Ivar, som gärna går på skattjakt och letar efter mysterier. Storasystern Melitta är dock mycket rädd för spöken (och även spindlar) och vill flytta hem igen. Snart kommer hon i kontakt med tidningsbudet Måns som bestämmer sig för att fotografera spökena Staffan och Jean. Så småningom utvecklas deras vänskap till en kärlekshistoria. Föräldrarna, Leif och Astrid, tror inte på spöken, och är helt ovetande om vilket mysterium som barnen börjar kasta sig in i. Spökena vill nämligen till en början få bort familjen från slottet, men efter ett tag inser de att hemligheterna som ruvar i slottet till sist bör avslöjas.

Inomhusscenerna spelades in i SVT:s studio i Malmö medan utomhusscenerna spelades in vid Hjularöds slott i Eslövs kommun. Slottet är privatägt och inte öppet för allmänheten. Lucköppningen sköttes av programeldarduon Morgan Alling och Lasse Beischer, klädda i gröna och röda kostymer. Innan lucköppningen visade de sina förberedelser inför julen.

I den första produktionen användes för tiden ambitiöst med specialeffekter i 3D. Greve Von Dy (skelettet), Sprak (roboten) och raketen, samt den svävande stenen och andra ”set props” animerades på detta sätt. Animeringarna utfördes till största del av den malmöbaserade lundakonstnären Peter Nyrell, men även av animatören Per Johnsson.

1999 och 2007 gjordes det omröstningar på SVT om vilken julkalender som varit den bästa på TV hittills, och Mysteriet på Greveholm blev vinnaren båda gångerna.

Den har även sänts i repris ett antal gånger, däremot inte som julkalender utan i 12 avsnitt där avsnitt 1 och 2 slogs ihop till ett avsnitt, 3 med 4, 5 med 6 och så vidare.

Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.