Foto: TT

Snart kan rapsen bli biff för veganer

Uppdaterad
Publicerad

Resterna från rapsoljetillverkningen blir i dag djurfoder, men om några år kan proteinet bli färs för vegetarianer. Forskare från Lunds universitet försöker nu hitta ett alternativ som kan utmana soja och quorn.

Samtliga rapsodlingar i Skåne är bara ute efter en sak. Att komma åt oljan. Men i växten gömmer sig ett annat guld som kan bli ett framtida livsmedel. En restprodukt med högre proteinhalt än kött.

I dag utvinns bara olja ur rapsen. Resten av växten duger bara till foder åt kor och grisar, men på Kemicentrum i Lund pågår just nu försök med att kunna använda denna restprodukt till människoföda. För det är nämligen rena proteinbomben och kostar nästan ingenting.

– Rapsfrökakan som blir över innehåller hela 30 procent protein och det är mer än i kött, säger Karolina Östbring, livsmedelsforskare vid Lunds universitet.

TV: Så ska biffarna bli verklighet

Rena proteinbomben

Tanken på att använda mer av rapsen till livsmedel har funnits tidigare, men förekomsten av skadliga ämnen, till exempel glukosinolat, som kan påverka sköldkörteln har satt stopp för det.

Nu finns bättre filtreringsmetoder som gör att Lundaforskarna tror sig kunna få bort dessa ämnen och då öppnar ett helt nytt fält upp sig

– Man skulle kunna använda det för att ersätta sojaprodukter som till exempel färs och filéer. Det skulle också gå att göra yoghurt av rapsen, tror Karolina Östbring.

Bismak av gräs

Men det finns några trösklar på vägen. Förutom att lyckas få bort de skadliga ämnena finns det en bismak i restprodukten som måste neutraliseras.

– Det smakar lite gräs, men vi tror oss kunna få bort den bismaken, för det spelar ingen roll hur nyttigt det är om det inte smakar gott, säger Karolina Östbring.

Forskningen i Lund finansieras just nu av Vinnova och forskningsteamet har sökt pengar för tre år till. Får de anslaget, finns det gott hopp om att kunna ha en testprodukt klar om några få år.

– Tänk om vi kunde använda oss av det här proteinet för att delvis ersätta köttet, vilken grej det vore för miljön, säger Karolina Östberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.