Av äggen tillverkas snigelkaviar, en exklusiv delikatess med ett kilopris på 20.000 kronor.

Snigelkaviar – exklusiv delikatess skördas i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Kaviar av snigelrom är en exklusiv delikatess i Frankrike och Italien. Nu har ett par i Roskilde i Danmark öppnat en farm, den första i Skandinavien där den dyra romen produceras.

Idén om en snigelfarm föddes för ett och ett halvt år sen.

– Min man Carsten kom hem en dag och sa att han hade sett en engelsk dokumentärfilm om en snigelfarm. Det såg väldigt spännande ut, och jag hade länge gått och funderat på om jag kunde komma ut mer i naturen i stället för att sitta hela dagarna på ett kontor, säger Ditte Ankjærgaard, som äger Danske Frilandssnegle, strax utanför Roskilde.

Det var inte långt från tanke till handling för paret. Idag har de 200.000 slemmiga munnar att mätta.

– Farmen består av gröna arealer och foderbrädor, där jag strör ut specialfoder vi har hämtat från Frankrike. De har redan ätit tre och ett halvt ton, säger hon och skrattar.

Serveras på Michelinrestauranger

Sniglarna har växt rejält sedan de kläcktes i våras, och snart är det dags för den första skörden. De satsar både på att producera snigelkött och kaviar.

-  Under knappt tre dagar lägger de 60 till 100 ägg vardera. Sen tvättar jag dem väldigt grundligt, sorterar och packar dem, säger Ditte Ankjærgaard.

Av äggen tillverkas snigelkaviar, en exklusiv deikatess med ett kilopris på 20.000 kronor.

Snigeläggen är ansedda för att vara en mycket exklusiv delikatess i Italien och Frankrike. Kilopriset är nästan 20.000 svenska kronor. Den här farmen är den första i Skandinavien att producera det.

TV: Se hela inslaget

– Snigelägg serveras på Michelinrestauranger och andra restauranger som vill vara exklusiva. Det är nästan bara rika kunder som har råd med dem, säger hon.

Sniglar på pizza

Men huvudinriktningen är ändå att producera snigelkött, som kan användas både till det ena och andra.

– Man kan göra såser, grilla, lägga på pizza, ja vad som helst, säger hon. Vi tänker sälja till restaurangerna i första hand, men vill gärna nå ut till den vanlige konsumenten också, säger Ditte Ankjærgaard.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer