Ordförande för socialdemokraterna i Malmö, Joakim Sandell, har skrivit mail till judiska församlingen där han ber om ursäkt för slagorden som SSU Malmö skanderade i förstamajtåget. Foto: TT/Sveriges Riksdag

Socialdemokraterna i Malmö ber om ursäkt för första maj-ramsa

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SSU Malmö kritiserats skarpt från flera håll för att ha skanderat ”Krossa sionismen” under förstamajtåget, ber nu ordförande för Malmös socialdemokrater, Joakim Sandell, judiska församlingen om ursäkt.

– Jag har skickat ett mail och pratat med en representant därifrån och de har lovat att förmedla ursäkten till alla berörda, säger han.

”Krossa sionismen” var ett av slagorden som kunde höras i SSU:s förstamajtåg när det passerade genom Malmö och kritiken lät inte vänta på sig.

– Idén att man vill utplåna staten Israel är en antisemitisk tanke, sa Svante Weyler, ordförande för Svenska kommitten mot antisemitism, bland annat.

Nu har Joakim Sandell, ordförande för socialdemokraterna i Malmö, bett judiska församlingen om ursäkt.

– Jag har bett om ursäkt för ramsan och jag ska göra allt jag kan för att försäkra mig om att den inte används igen, säger han.

Ramsan avskaffas

Även ordförandena för SSU, SSU Skåne och SSU Malmö uppger att ramsan inte kommer att framföras mer. Men innan avståndstagandet fördes en diskussion kring tolkningen av ramsan, om den kan anses vara antisemitisk eller ej.

– Den handlar om ett politiskt ställningstagande mot ockupationen av Palestina och inte om att vara emot Israel eller det judiska folket, har SSU Skånes ordförande, Electra Ververidis, tidigare sagt till SVT Nyheter Skåne.

Men det spelar ingen roll menar Joakim Sandell.

– I den här frågan ligger tolkningsföreträdet hos de som blir kränkta. Det gäller i denna fråga och även i andra frågor, säger han.

Är ramsan antisemitisk tycker du?

– Som sagt, det här oerhört viktigt att poängtera att den som blir kränkt har tolkningsföretäde.

Men blir det inte problematiskt om alla som känner sig kränkta har tolkningsföreträde?

– Vi som politisk organisation måste alltid tänka på att det är mottagarna av våra politiska budskap som har tolkningsföreträde och därför ska man vara noggrann i sin politiska kommunikaton. Det räcker inte att man själv säger en sak om det uppfattas som något annat, säger Joakim Sandell.

”Måste kunna kritisera”

Han menar att det finns andra sätt att framföra kritiken mot den israeliska regeringens politik.

– Det går väl att skandera ”Häv ockupationen!” eller något annat som är glasklart för mottagaren. Självklart ska Israel existera som stat, det ska inte finnas tvivel om det, men man måste kunna kritisera den politik som bedrivs, säger Joakim Sandell.

Önskar dialog

Under tisdagskvällen bad även SSU Skånes ordförande, Electra Ververidis, om ursäkt i ett uttalande:

– SSU Skåne vill återigen uttrycka att vi är ledsna över att många har tagit illa vid sig av den ramsa vi sjungit med helt andra intentioner än att ifrågasätta Israels rätt att existera. Det var inte vår mening och har aldrig varit vår uppfattning, skriver hon i ett mail.

– SSU Skåne kommer därför ta initiativet till en dialog med den judiska församlingen i Malmö och SKMA, med syftet att personligen framföra denna ursäkt samt lyssna in hur vi i samarbete kan bidra med verktyg och dialogforum för att motverka antisemitism och andra former av förtryck tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.