Björn Hultengren, skyddsombud på socialförvaltningen i Lund. Foto: Johan Dernelius

Socialsekreterare slår larm – hälften vill byta jobb

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av socialsekreterarna i Lund anser att de inte hinner med sitt arbete. Hälften vill byta jobb inom fem år. Det visar en rapport från Arbetsmiljöverket som hotar kommunen med 200 000 kronor i böter om inte arbetsmiljön förbättras.

För tre år sen flyttade socialförvaltningen i Lund in i ett nybyggt hus. Enorma fönsterytor och ljust och luftigt mellan våningsplanen. Men också öppna kontorslandskap där medarbetarna sitter nära varandra.

– Man måste stänga av alla sinnen för att kunna producera text, säger Björn Hultenberg, skyddsombud. Det bidrar till sjukskrivningar och till att folk vill flytta härifrån.

Av rapporten framgår också att medarbetare ibland känner sig hotade och rädda. De kan lämnas ensamma när de möter klienter som kan vara drog- eller alkoholpåverkade.

TV: Se hela inslaget här

Unga får svåra ärenden

Hälften av de anställda i Lund har under det senaste halvåret uppvisat olika stressympton. En betydande andel är  nya i yrket och behöver handledning. Men det stödet saknas ofta, konstaterar Eva Karsten, som projektleder en nationell studie från Arbetsmiljöverket om socialsekreterarnas arbetsmiljö. Hälften av landets kommuner har studerats och problemen är likartade.

– Unga nybakade medarbetarna kan få ta hand om svåra ärenden, berättar hon.  Sjukskrivningstalen är höga.

Arbetsgivarna har också en tendens att individualisera problemen, konstateras i rapporten från Lund.

– Det är en ond cirkel, säger Eva Karsten. När stressen individualiseras tar man sig inte tid att se över hela organisationen.

Socialdirektören i Lund, Annika Pettersson, är övertygad om att arbetsmiljön i Lund inte skiljer sig från övriga landets. Foto: SVT

”Hårt belastat arbete”

Arbetsmiljöverket har nu belagt en handfull kommuner med föreläggande om vite, däribland Lund. Senast den 11 december ska kommunen ha uppfyllt en rad krav från Arbetsmiljöverket annars hotar böter på 200 000 kronor. Socialdirektören i Lund, Annika Pettersson, är dock övertygad om att arbetsmiljön i Lund inte skiljer sig från övriga landets.

– Lund sticker inte ut, det här är en situation som vi har inom socialtjänsten i hela landet. Det är ett hårt belastat arbete där man kanske inte kan utvecklas på ett sånt sätt som man önskar. Men vi månar om våra duktiga medarbetare.

Skyddsombudet Björn Hultenberg påpekar dock att böteshotet ska ses som ett tecken på hur medarbetarna mår.

– Det här huset är inte anpassat till det arbete som vi utför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.