– Vi håller succesivt på att släcka branden här genom att efterhand riva huset så att vi på ett säkert sätt kan komma åt råsockerlagret så att vi kan plocka ut råsockret och den sand som är inlagd som släckningsmedel, säger Jan Stenzeilus samordnare för Nordic Sugars insats i Tjustorp.
Nordic Sugar har tagit hjälp av NCC i det fortsatta arbetet. Räddningstjänsten i Svedala avslutade sin insats, en av de största någonsin, i söndags.
– Socker är svårt att få eld på men när det väl kommer igång är det inte lätt att få stoppa. Det blir en reaktion där branden bara fortsätter tills sockret är slut. Det som blir kvar är kol, säger Bengt Högberg, vd för Nordic Sugar.
Verkar inte vara anlagd
Polisens tekniker har undersökt brandplatsen och i nuläget finns inget som tyder på att branden skulle vara anlagd.
– Vi tittar också på om någon varit oaktsam på något sätt. Vår uppgift är att utreda om det går att rikta brottsmisstankar mot någon. Nu återstår förhör. Sen får vi väga samman alla uppgifter, säger Johan Sundqvist förundersökningsledare på Trelleborgspolisen.
Kan bli etanol av brända sockret
Hur mycket värden som gått upp i rök är ännu oklart men det handlar om 100 miljontals kronor. Förutom 38 000 ton socker fanns det också veteranbilar, mattor som nu är helt förstört.
Men det finns något man kan göra av dessa stora råsockerhögar som omringar Tjustorpbyggnaden.
– De innehåller dels sand för att släcka med och dels innehåller det socker som har brunnit så det gör vi inte livsmedel av.
Vad kan man göra av det då?
– Det finns möjligheter att göra till exempel biogas eller etanol, eller energi av huvudtaget. Men det blir nog ingen vinst av det här. Det här är kostsamt men det ska ju ändå tas om hand, säger Jan Stenzelius.