Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malmöbon Sofia Rydh, 29, vill med hjälp av egna anorexierfarenheter hjälpa andra att leva ett friskare liv. Hör henne berätta om sitt tillfrisknande i klippet. Foto: Carolina Svalbacke/SVT

Så blev Sofia fri från anorexin: ”Viktigt med tidigt stöd”

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Rydh insjuknade i anorexi som 16-åring. Det tog ett år att bli frisk, och ytterligare fem år att bli fri. Nu vill hon inspirera andra drabbade att kämpa mot ångesten.

– Att dela med mig av det här gör att min erfarenhet blir lite mindre ovärd.

I klippet får du höra Sofia berätta sin historia.

Allt började på gymnasiet. Sofia gick igenom en tuff period efter att hon gjort slut med sin dåvarande pojkvän, och i skolan fick hon i uppgift att registrera vad hon åt och tränade i en loggbok.

– Någonstans gled jag över att jag började göra det tvångsaktigt, berättar Sofia.

Fick hjälp

Steg för steg tog sjukdomen över hennes liv och hon diagnostiserades med anorexia nervosa. Hon minns inte allt från den här perioden, men beskriver hur hon landade på botten.

Men hon fick hjälp – och verktyg som hjälpte henne att kämpa mot ätstörningen. Hon hade livsglädjen kvar, och kunde med hjälp av skola, psykiatri och sina föräldrar hitta motivation att vända på livet.

– Nyckel till sitt tillfriskande är ju olika för alla, men att få stöd i det tidigt tror jag är jätteviktigt, säger hon.

Allt fler barn och unga söker nu vård för en ätstörning och vården ser framförallt en ökning av antalet tvångsinlagda.

”Går att bli frisk”

Nu är hon 29 år, och har varit frisk länge. På senare år har hon istället upplevt hur flera närstående också drabbats.

Tillsammans med de egna erfarenheterna driver det henne att engagera sig i stödföreningen Frisk & Fri för att inspirera andra till ett friskare liv – och uppmuntra de som lider i tysthet att ta hjälp av omgivningen:

– Det är en kamp att bli frisk, och det är viktigt att separera mellan den egna identiteteten och ätstörningen, och våga möta ångesten. Det är jättejobbigt med ångest, och det kan kännas som att man inte vill leva längre. Men med tiden blir det bättre, säger Sofia Rydh.

Behöver du hjälp?

Lider du av en ätstörning? Eller är någon i din närhet drabbad? Utöver den vanliga vården finns en rad organisationer man kan ta kontakt med för att få stöd och rådgivning. Här är några kontaktvägar online:

Du som är under 18 år eller närstående kan kontakta Skånes barn- och ungdompsykiatris telefonrådgivning En väg in för att få råd och vägledning.

Vårdguiden om ätstörningar 1177 – Erbjuder samtal dygnet runt för att guida till rätt vård.

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar. Erbjuder chatt och telefonstöd till drabbade och närstående.

Shedo – Ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende  

Ätstörningszonen Stöd och råd på chatt eller mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.