Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar brandingenjören Sebastian Thuns vad du som solcellsägare kan göra för att underlätta för räddningstjänsten. Foto: Helene Blob/SVT

Solcellsboom i Skåne – detta ska du tänka på kring brandrisken

Publicerad

De senaste årens hastiga utbyggnad av solceller på privata villor har accelererat än mer med de höga elpriserna. Men med strömförande paneler på taket kan problem uppstå vid en brand.

– Man får ha lite eftertanke när man installerar den här typen av system så man till exempel inte har långa likströmskablage i byggnaden, säger brandingenjören Sebastian Thuns på Räddningstjänsten Syd.

Även om räddningstjänsten inte ser några enorma faror med solcellsanläggningarna i sig, kan just likströmskablarna – om de bryts av – skapa så kallade ljusbågar. De kan bli flera tusen grader varma och göra  att branden sprids samt utsätta brandmännen för fara.

Ingen förteckning

I nuläget finns ingen förteckning över var solcellsanläggningarna finns i Skåne, vilket gör att räddningstjänsten inte i förväg kan veta hur det ser ut på olika fastigheter vid utryckningar.

– Vi uppmanar istället fastighetsägaren att ha tydlig skyltning på plats och även en enkel dokumentation på hur systemet är uppbygt.

Antalet nätanslutna solcellsanläggningar i Skåne år för år

2016: 1 290

2017: 2 051

2018: 3 577

2019: 6 516

2020: 9 376

2021: 13 550

Källa: Energimyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.