Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Villaägare med nya solcellspaneler i Ängsbyn måste vänta tills elnätet är utbyggt innan de kan sälja sin överskottsel. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Stopp för nya solcellsproducenter i Ängsbyn – villaägare kan inte sälja sin el

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att skaffa solceller är så stort i Ängsbyn i Höörs kommun att det för tillfället är stopp för fler hushåll att mata ut sitt elöverskott på nätet. Det gamla elnätet är byggt för att transportera el hem till folk och på vissa ställen måste det förnyas för att hushåll med solpaneler också ska kunna sälja sitt överskott.

I Ängsbyn vid Bosjökloster har så många skaffat solpaneler att det har blivit ett problem. Hushåll med nya solpaneler kan just nu inte sälja sin överskottsel. Elnätet räcker inte till.

– När många samtidigt vill börja producera el så skapar det utmaningar för nätkapaciteten. Idag är elnätet dimensionerat för att kunna hantera en förbrukning men när elnätet nu ska hantera en produktion istället så behöver vi titta på det och i fem procent av fallen förstärka elnätet, säger Peter Hjalmar, regionchef på Eon Syd.

– Vi hoppas att det är klart om några månader, säger Peter Hjalmar, regionchef på Eon Syd. Foto: Bernard Mikulic/SVT

”Klart inom några månader”

I väntan på det nya elnätet så kan de nyinstallerade solpanelerna i Ängsbyn endast användas till att producera el till det egna huset.

– Vi behöver gräva ner lite nya kablar och sätta ner lite nya anläggningsdelar och förhoppningsvis så ska de kunna vara producenter och kunna sälja el inom några månader, säger Peter Hjalmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.