Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid lunchtid på tisdagen lättade molnen och den partiella solförmörkelsen blev synlig över Malmö. Foto: Linda Ekström

Delvis solförmörkelse syntes i Skåne

Publicerad

In i det sista var det oklart om tisdagens partiella solförmörkelse skulle gå att se i Skåne, men just som den inträffade sprack molntäcket upp.

Ett tiotal entusiaster hade samlats vid Tycho Brahe-observatoriet i Malmö i hopp om att få en skymt av den partiella solförmörkelse som skulle pågå mellan kl 11 och 13 och till en början såg det mörkt ut.

– Jag tänkte att det är bättre att inte vänta sig för mycket. Jag har varit med förr, säger Mirja Markkula.

Rustade med teleskop, speciella solglasögon och solfilter till kameror väntade skaran tåligt. Och så plötsligt sprack himlen upp.

– Det skulle enligt prognosen vara helt molnigt, så vi har ganska mycket tur faktiskt, säger Olle Frykstam, som jobbar på Tycho Brahe-observatoriet.

Dröjer flera år till nästa solförmörkelse

Ja, för det gäller att passa på när det väl är en solförmörkelse.

– Det kommer att dröja innan vi kan se en solförmörkelse  i Skåne igen. Jag tror att det är två till tre år framåt.

Denna gång täckte månen som mest en dryg tredjedel av solen. Solförmörkelsen dokumenteras över hela världen, men enligt Mirja Markkula är det oslagbart att få se fenomenet med egna ögon.

– Det ger en helt annan känsla att själv titta ned i teleskopet, eller bara ta en bild med sin egen mobiltelefon. Det ger en känsla av...success!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.