• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sci fi-mässan startade 1997 av helsingborgaren Jesper Isberg och har sedan dess blivit större och större. Efter en covid-paus var det fullt hus på Slagthuset i Malmö. Foto: Johan Dernelius

Som ett kosläpp när sci-fi mässan gjorde comeback i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Darth Vader, Chewbacca och den franske actionhjälten Christopher Lambert. Alla var de i Malmö i helgen under sci-fi-mässan som samlade nördar i alla åldrar.

För den som älskar science fiction-filmer och spel fanns mycket att titta på under helgens mässa: affischer, t-shirts, filmrekvisita och inte minst kända filmhjältar och skurkar – i full mundering.

Mässan startade 1997 av staffanstorpsbon Jesper Isberg och har stadigt blivit större och expanderat till andra svenska städer. Senaste åren har det dock blivit ett lite avbräck på grund av coronapandemin.

Mobiltelefonerna gick varma när man skulle ta selfies. Här den ursprungliga Läderlappen med skylten ”Kapow!”. En textruta som ofta dök upp i den amerikanska 60-tals tv-serien. Foto: Johan Dernelius

Kändisar ger lite glamour

Något som är vanligt förekommande är att man bjuder in namnkunniga skådespelare, och då gärna från Hollywood, för att ge ytterligare lite fläkt och glamour kring besöket.

I år var det bland annat Carl Weathers, känd från actionfilmen Predator och på senare tid Star Wars-serien The Mandalorian. Den svenska kultskådisen Christina Lindberg, känd som enögd hämnerska i Thriller (1974), närvarade samt Christopher Lambert, från bland annat Highlanderfilmerna och Tarzan.

Startade i USA

Fenomenet med en mässa av den här typen startade i San Diego redan 1970 och fokuserade då mest kring serietidningar, science fiction/fantasy och film/tv. Numera ingår även datorspel och tv-serier och kan i USA samla över 100 000 personer under de fyra mässdagarna.

En figur ur tv-spelet Halo. En science fiction-serie som utspelas i en fiktiv framtid år 2552. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.