Irya Gmeyer, till höger har varit projektledare för gymnasieungdomarna som jobbat som unga sommarpratare i Malmö. Foto: Ebba Torstensson/SVT.

De sommarpratar som sommarjobb – ”Alla har en historia att berätta”

Publicerad

För första gången erbjuds ungdomar i Malmö kommunala sommarjobb på Kulturskolan. Ingen av de sökande visste att jobbet skulle innebära ett sommarprat på 30 minuter.

– Det här är en chans för ungdomarna att göra sin röst hörd, säger Irya Gmeyner som är projektledare.

Under en månads tid har ett tiotal gymnasieungdomar jobbat med att producera ett eget sommarprat. Irya Gmeyer har varit projektledare och förklarar varför det blev just ”unga sommarpratare”, inspirerat av Sveriges Radios Sommar i P1.

– Det mesta är stängt på grund av coronan och vi inte visste vilka det var som hade sökt. Jag tänkte då att alla har ju ändå en historia att berätta, säger Gmeyer.

Alla möjliga ämnen

Irya Gmeyer förklarar att det hela har varit en utmaning och att det hade behövts mer tid.

– Det är en process, det tar ett tag innan man lär känna varandra och vågar prata om sig själv. I början var folk väldigt blyga och när de väl hade kommit på vad de ville prata om kändes det kort om tid.

Trots det är sommarpraten nu klara och finns att lyssna till på Kulturskolans webb.

– Det är känsliga ämnen så det är allt från ångest i skolan till att vilja bli pilot men samtidigt vara höjdrädd, säger Irya Gmeyer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.