I ett år har Birgitta Levicks 18-årige son räknat ner tiden inför sin käkoperation. I september fick han en kallelse och nyligen skulle han ha opererats.
-Kvällen före ringde personal och avbokade eftersom det saknas vårdplatser, säger Birgitta Levick.
Sådana samtal är allt vanligare – och oönskade – arbetsuppgifter för sjuksköterskan Dani Ivarsdottir på handkirurgen i Malmö. Vissa patienter har rest 20 mil och lagts in inför operation dagen därpå. Sedan skjuts tiden upp i sista sekund. I det läget tvingas Ivarsdottir lämna frustrerande besked.
-Folk har fixat barnvakter, tagit ledigt och förberett sig psykiskt. Många blir förtvivlade och gråter, tyvärr är vissa aggressiva också.
Planering för gäves
Familjen Levick har planerat tillvaron inför operationen. Sonen har tagit ett sabbatsår eftersom plugget skulle störas av operationen. Och ingen har velat anställa honom eftersom han behöver sjukskrivas efteråt.
-Operationen betyder mycket för hans självkänsla. Han tycker inte om sitt utseende och har sett fram emot det här länge. Nu känner han sig nere igen.
I fredags jobbade Dani Ivarsdottir sin sista dag på handkirurgen.
-Det är inte kul när min arbetstid går åt till en massa strul. Vår kompetens utarmas och vi kan inte fokusera på det vi gör bäst.
Hon vill att allmänheten ska få upp ögonen för den lidande vården.
-Bara vi skattebetalare kan gör något åt det här genom att pressa politikerna.
Nationellt problem
Landsting i hela landet vittnar om samma uppgivna situation. I Stockholm har läget varit kritiskt sedan sommaren 2013, enligt Vårdförbundets lokala ordförande Eva Nowak.
-Vissa veckor är kaotiska. Det handlar om att trolla med de vårdplatser som inte är neddragna. Det här betyder att vi inte alltid kan ge vård till alla, säger hon.
Sjuksköterskornas semesterberg växer sig allt högre när bristen på kollegor breder ut sig. Semester skjuts på framtiden.
-Här står vårdsängar tomma eftersom det saknas arbetskraft. Men ordinarie personal kan inte alltid rycka ut extra, de behöver ju tid för återhämtning för att klara sin egen hälsa i det här arbetsklimatet, säger Maria Bäckman, förbundsordförande i Västernorrland.
Färre vårdplatser
Förvaltningschefen för Skånes universitetssjukvård, Jan Eriksson, bekräftar den pressade tillvaron på sjukhusen i Malmö och Lund.
-Liksom på de flesta större akutsjukhus i landet har vi ungefär tio procent färre vårdplatser än i fjol. Det är beklagligt för både patienter och personal, men situationen lär inte blir bättre förrän efter jul.
Nu väntar familjen Levick på en ny tid operationstid.
-I bästa fall blir det i januari, men bristen på vårdplatser kanske skjuter upp det här igen? Vi vågar inte hoppas för mycket.
Fakta: Kritiskt i hela landet
* TT:s rundringning bland vårdförbund, sjukhuspersonal och sjukhusledningar vittnar om att vårdplatser saknas i hela landet. Orsaken är framförallt brist på sjuksköterskor.
* Följden blir otillräcklig operationskapacitet och att operationer skjuts upp.
* Akuta och andra högprioriterade operationer ska inte beröras – i stället handlar det om planerade operationer med lägre prioritet.
* Skånes universitetssjukhus har en policy som innebär att patienter ska informeras senast dagen före den aktuella operationen vid uppskjutning.
* Många sjuksköterskor struntar i sin semester eller jobbar extra pass. Den pressade situationen spiller därför över på framtiden. (TT)