Vete redo för skörd. Foto: Bernard Mikulic

Skörden av spannmål redan igång – en månad för tidigt

Uppdaterad
Publicerad

Flera månader av värme och torka har nu lett till att spannmålsskörden redan har börjat- en månad tidigare än normalt. Och det är nu ingen tvekan om att skördarna kommer blir små.

Hans Ramel går i sitt vetefält och en ”vanlig” sommar brukar han kunna promenera här och känna veteaxen mot sina händer. Nu når vetet bara upp till knäna på Hans Ramel, spannmålsbonde och ordförande för LRF Skåne.

– Alla jag pratar med säger att detta är det värsta jag har varit med om. Och det är samma för mig. Detta är den värsta torkan i mannanminne, säger Hans Ramel.

Dåligt väder sen i höstas

Den blöta hösten försenade skörden och det försenade i sin tur höstsådden. Plantornas rötter blev då inte tillräckligt djupa och det blev en nackdel när det direkt efter en lång kall vinter blev en torr och varm vår och sommar.

– Sammantaget är växtodlingsåret exceptionellt dåligt. Stråna är kortare,det kommer av att det brådmognat och varit torrt. Effekten blir att det blir mindre halm vilket i näste steg drabbar djurbönderna som behöver halmen för att strö till djuren.

Spannmålet skördas en månad tidigare än normalt. Foto: Bernard Mikulic

Dålig skörd att vänta

I Lantmännens skördeprognos för 2018 står det att årets skörd kan bli den lägsta på 25 år.  Den kan leda till att Sverige blir importberoende av vete och går från att normalt vara nettoexportör till att bli nettoimportör. Mikael Jeppson är chef för spannmålsenheten på Lantmännen.

– I grunden handlar detta om Sveriges livsmedelsförsörjning. I år kommer vi inte klara av att vara självförsörjande på basvaran spannmål, säger Mikael Jeppsson.

Böndernas ekonomi påverkas

Vid normalt väder brukar skånskt vete, korn och råg tröskas i slutet på augusti. Nu har skörden redan börjat på många håll. En skörd som kommer att bli liten.

– Det finns prognoser som talar om 30-50 procent mindre skörd. Det är klart att det kommer att få en betydande effekt på lantbrukarnas ekonomi under lång tid, avslutar Hans Ramel.

Hans Ramel tror att torkan kommer påverka böndernas ekonomi under lång tid. Foto: Bernard Mikulic

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.