Hörbys kommundirektör Lena Mårtensson Stenudd sparkas – men kan komma att kvittera ut två fallskärmar samtidigt. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Sparkad kommundirektör kan få dubbla fallskärmar

Uppdaterad
Publicerad

Den sparkade kommundirektören i Hörby, Lena Mårtensson Stenudd, kan komma att kvittera ut två fallskärmar samtidigt. Hennes dubbla fallskärmar skulle då komma från kommundirektörsjobben i Åstorp samt Hörby och ge henne 179 000 kronor i månaden.

Inom tiden av ett drygt år har Lena Mårtensson Stenudd tvingats sluta som kommundirektör i både Åstorp och Hörby. Fram till januari 2021 får hon fortfarande ersättning från uppdraget i Åstorp. Ett jobb som hon fick sparken från i maj 2019.

Nu kan hon dessutom få en fallskärm på ytterligare 10 månadslöner från Hörby kommun.

Hörby vill inte betala

Kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD) sade på onsdagens presskonferens att det ännu inte är klart om den sparkade kommundirektören kan få ta del av fallskärmen. Kommunen har anlitat ett juridiskt ombud för att komma undan att betala.

Enligt anställningskontraktet har Lena Mårtensson Stenudd rätt att få ut sin månadslön på 90 000 kronor i tio månader om hon skiljs från sin tjänst. Avtalet med Åstorps kommun ger henne 89 000 kronor till januari 2021.

Även Hörbys vice kommunstyrelseordförande Lars-Göran Ritmer (M) kommenterade under torsdagens presskonferens situationen.

– Vi har rekryterat den som vi trodde var en bra kommundirektör och hon får betalt utav Hörby kommun för det arbetet hon har utfört, sa han.

– Om det sen visar sig efter det att hon har ett avgångsvederlag från någon annan kommun så är det ingenting som berör Hörby kommun, sa Lars-Göran Ritmer (M) också.

SVT Nyheter Skåne har utan resultat sökt Lena Mårtensson Stenudd för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.