Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Göran Holmberg, verksamhetssamordnare på Trafikverket, är arg och besviken över att folk inte förstår att allt spårspring orsakar förseningar i mångmiljonklassen. Foto: Johan Dernelius

Spårspring kostar många miljoner – dyr och livsfarlig genväg

Uppdaterad
Publicerad

Personer som tar genvägar över järnvägsspåren är ett ökande problem. Så kallat spårspring är farligt, olagligt och kostsamt. I region Syd har närmare 1 000 fall av obehöriga i spår rapporterats bara i år, varav över 700 händelser i Skåne.

– Det är allt för vanligt att personer genar över järnvägen. Det är allt från resenärer som tycker att de ska springa över spåren för att hinna med ett anslutande tåg till jägare som vistas för nära spårområdet när de är ute och jagar, säger Göran Holmberg, verksamhetssamordnare på Trafikverket

Personer som genar över spåren eller smiter under fällda bommar är ofta inte medvetna om den risk de utsätter sig för, menar Trafikverket. En till synes ofarlig genväg kan bli livsfarlig eftersom tågen i dag är både tystare och snabbare än vad många tror.

Bromssträckan för ett persontåg är över en kilometer om det nödbromsar. Tåget har ingen chans att stanna för en person som befinner sig på spåret.

– Vi vill att fler ska medvetna om riskerna, och det faktum att det faktiskt är förbjudet. Dessutom orsakar det stora förseningar som kostar onödiga pengar, säger Göran Holmberg, på Trafikverket.

Förra året inträffade 701 incidenter i Skåne varav 279 fall blev folk omhändertagna av polis. Foto: Johan Dernelius

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.