Troligen är det häggspinnmalar som är orsaken till det spindelvävsliknande nätet vid S:t Petri skola i Malmö. Foto: Johan Dernelius/SVT

Spöklika nät breder ut sig på gymnasieskola i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

I träden och längs stängslet kring S:t Petri skola i Malmö har tusentals små larver flyttat in. Det rör sig troligen om häggspinnmalar och företeelsen är helt naturlig.

– Det kan se ganska allvarligt ut med hundratals meter av spöklika nät, men det är inget farligt, säger Mattias Thelander, landskapsingenjör på Fastighets- och gatukontoret inom Malmö stad.

Landskapsingenjören Mattias Thelander tror att de små krypen som huserar utanför skolan är häggspinnmal.

- Det är en företeelse som sker årligen här och där. Då brukar det se ut som spindelväv, förklarar han.

Men enligt Mattias Thelander utgör väven ingen fara för vare sig människor eller träd.

– Malens larver kläcks ju någonstans och förpuppas – det är naturens procedur. Oavsett om det är på en publik plats eller mitt i en skog, säger Mattias Thelander och fortsätter:

– Det kan se ganska allvarligt ut med hundratals meter av spöklika nät, men det är inget farligt.

Foto: Johan Dernelius/SVT

Malmö stad kommer inte ta bort väven

Landskapsingenjören beräknar att malväven kan vara kvar någon månad, tills att larverna är utflugna ur boet. Han tror inte att Malmö stad kommer ta till någon åtgärd för att få bort det.

- Jag skulle bli förvånad om man gör något åt det, säger Mattias Thelander.

Se mer av spinnmalens nätinvasion utanför Sankt Petriskolan i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.