Malmöskola sätter stopp för populära leksaken

Uppdaterad
Publicerad

Lugnande, stresslindrande och bra för koncentrationen. Så marknadförs den nya leksaken ”fidget spinner”, som blivit så populär att handeln knappt hinner med. Men nu sätter en Malmöskola stopp för leksaken.

Flera butiker har berättat för SVT hur de sålt slut på leksaken, som är ungefär lika stor som en handflata. Med hjälp av tre små blad i form av en propeller och ett kullager kan leksaken snurras mellan fingrarna.

På Fridhemsskolan i Malmö har fidget spinners nu blivit så populära att skolan gått ut med ett brev till föräldrarna om att leksaken inte är tillåten att ta med sig till skolan.

– Först var det två elever som hade med sig den, sen blev det tjugo elever, och nu har vi fått gå ut och påminna om våra skolregler att man inte får ha med sig egna leksaker till skolan, säger Tanja Vivlund, rektor på Fridhemsskolan i Malmö.

LÄS MER: Snurrande leksak säljer slut i butikerna

Olika förutsättningar hemma

I ett brev till föräldrarna skriver Malmöskolan att barnen leker med snurran på lektionen och att det blivit bråk kring leksakerna.

– Men vi tar inte bort av den aspekten, vi tar bort den för att man inte ska behöva känna press på att ta med sig något till skolan, säger Tanja Vivlund.

– Vi bor i ett område där folk har väldigt olika förutsättningar hemma, då kan vissa ha med sig väldigt dyra saker och vissa inget alls. Skolan handlar om att ge alla samma förutsätttningar.

LÄS MER: Barnpsykologen – så hanterar du prylhets hos barn

Kan bli pedagogiskt verktyg

I marknadsföringen uppger företagen att den lilla snurran ska vara rogivande och förbättra koncentrationen, men det är inget Fridhemsskolan tar hänsyn till i nuläget.

– Vissa elever tycker att det här är bra och lugnande för den eleven, men sen kan det ha motsatt effekt i ett klassrum, säger Tanja Vivlund.

– Det här är nytt på marknaden och i skolan har vi inte sett det som ett pedagogiskt verktyg än, men gör vi det så kommer vi köpa in det och i så fall blir det vi som förser barnen med det.

Tror du att  fidget spinners skulle kunna fungera som ett pedagogiskt verktyg?

– Vi har inte diskuterat just spinners, men det är mycket möjligt att vi skulle kunna göra det om vi ser att det ger en effekt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.