Hristo Tanev försörjer sig genom att sälja tidningar. Foto: Olle Liman

Stadsmissionen hjälper Hristo att söka jobb

Uppdaterad
Publicerad

Jobbsökande EU-migranter är nu bara ett klick bort för skånska arbetsgivare. På en webbsajt som lanseras av Stadsmissionen får byggarbetare, städare och bagare chans  att berätta om sina yrkeserfarenheter.

En av dem som har valt att publicera sitt cv på sajten pratajobb.nu är Hristo Tanev, 36 år, i dag säljare av tidningen Faktum. I sitt hemland Bulgarien har han arbetat som butikssäljare, pizzabagare och byggarbetare. Han har också jobbat några år inom vintillverkning.

– Det är ett tufft ekonomiskt läge i Bulgarien. Många unga lämnar landet eftersom det inte finns så stor möjlighet att utbilda sig och hitta ett jobb, säger Hristo Tanev.

Han hoppas istället hitta ett jobb i Sverige där han ser större möjlighet att skaffa en bra inkomst. Han är Faktum-försäljare sedan november förra året och mycket energi går just nu till att leta efter jobb här. Förhoppningen är att profilen på pratajobb.nu ska öka chanserna.

– Ju fler som vet att jag söker jobb, desto bättre, menar Hristo Tanev.

Prata jobb är en del av projektet ”EU-migranter som resurs”, som drivs av stadsmissioner i Skåne, Stockholm, Uppsala och Linköping. Syftet är att erbjuda insatser som ökar chansen att hitta en egen försörjning.

Bagare och chaufförer

Webbplatsen pratajobb.nu är en lokal satsning i Skåne som främst vänder sig till arbetsgivare i Malmö och Skåneregionen. Skåne stadsmission kommer i kontakt med många EU-migranter som vill hitta arbete i Sverige. På sajten har man valt att presentera de som bedöms ha störst möjlighet att få jobb.

– En del har jobbat inom byggbranschen. Vi har en bagare, en annan som jobbat i städbranschen, en programmerare, och några yrkeschaufförer, så det är verkligen många olika erfarenheter, säger Christian Tigerblad, projektledare för ”EU-migranter som resurs” vid Skåne stadsmission.

Utsatt grupp

Gruppen är ekonomiskt utsatt och riskerar att bli utnyttjad på arbetsmarknaden, något som Christian Tigerblad är medveten om.

– Det förekommer och vi är medvetna om att risken finns. Men den risken finns för många grupper i samhället, säger han.

För att minska risken att deltagarna riskerar att fara illa på sina nya jobb förmedlar Stadsmissionen de första kontakterna mellan arbetsgivare och arbetssökande.

– De arbetssökande är vuxna människor och vi uppmuntrar de jobbsökande att söka upp oss och berätta vad de har varit med om, säger Christian Tigerblad.

På Crossroads, stadsmissionens råd- och stödcenter som vänder sig till utländska EU-medborgare, kan de som råkat illa ut på arbetsmarknaden få information om hur lagarna ser ut i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.